maanantai 14. tammikuuta 2013

Toscanan mummojen piirakkaa Vaalan mummon lautasilta - Torta della nonna


Torta della nonna
Leivoinpa eilen suhteellisen pitkän odottelun jälkeen Toscanan mummojen piirakkaa eli Torta della nonnaa. Ricottapurkki oli ehtinyt jo pitkälle toisen viikon odotella leipurin innostusta jääkaapissa. Yksi versio oli itselleni joululahjaksi ostamassani Leila Lindholmin leivontakirjassa, mutta päätin sitten hieman pläräillä internetissä ja sieltähän löytyi jos jonkinmoista ohjetta. Pääpiirteissään ohjeet jakaantuivat kahteen luokkaan: niihin joihin täyte tehtiin ricottajuustosta (kuten mun versiossani) ja niihin, joissa täyte tehtiin maitokiisselin muodossa. En sitten ajatellut ruveta kokeilemaan maidon ja jauhojen keittelyä, vaan mielestäni ricottaversio kuullosti huomattavasti kivemmalta. Leila laittoi omaan versioonsa kaikkeen leivontaan myös mun mielestä sopivaa mantelimassaa, mut jätin sen sit kuitenkin tällä kertaa väliin, koska en sitä juuri muista resepteistä löytänyt. 

Kahden täytevaihtoehdon lisäksi ehdottomana elementtinä piirakkaan kuuluvat pinjansiemenet ja päälle siivilän läpi sihdattu tomusokeri. Suutuntuma tortussa oli hieman mannapuuromainen mutta pehmeä ja myös kermainen. Sitruunan kuorta voi laittaa mielestäni joko reilusti tai hennommalla otteella oman maun mukaan. Joissain ohjeissa kuorta oli myös pohjataikinassa. Sitruunan lisäksi tähän kävisivät varmasti myös appelsiinin tai limen kuori. Jossain ohjeessa oli myös pari tippaa ruusuvettä. Pitäneekin piakkoin suunnata johonkin lähi-itäkauppaan, koska ruusuvesi on viimeaikoina tullut usein vastaan. Jospa innostuisin sitä jossain testaamaan. Jos tortun tekee kakkuvuuassa, suosittelen täytteen kaksinkertaistamista. Kermaa lisäämällä saa täytteestä tietenkin täyteläisempää. Nautittiin tätä sunnuntaipäivällisellä. Tuli aivan Toscana ja Firenze mieleen, joten siitä ja mausta päätellen torttu onnistui. Loppusilauksen jälkiruokahetkelle toivat Vaalan mummon lintulautaset, jotka ovat jo minullekin jääneet omalta isältä perinnöksi. Toivotaan, että itseltä jäisi perinnöksi muutaman lautasen lisäksi pari omaperäistä reseptiä ja uteliaisuus uusien makujen etsimiseen.

Torta della nonna eli mummon torttu

Pohja:

125 g kylmää voita kuutioina
3 dl vehnäjauhoja
3 rkl sokeria
1 keltuainen
2 tl kylmää vettä

Täyte:

1 prk ricotta-juustoa
1 dl kermaa
2 munaa
1-2 luomusitruunan kuori
1 dl sokeria
n. 1/2 dl pinjansiemeniä

Pinnalle:

tomusokeria

Nypi voi, sokeri ja vehnäjauhot nopesti. Lisää keltuainen ja vesi ja sekoita tasaiseksi vaivaamatta. Laita peitettynä jääkaappiin noin tunniksi. Kauli taikina ja levitä voidelluun vuokaan. Laita pohja vielä jääkaappiin puoleksi tunniksi. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Tee täyte. Vatkaa ricottaa, kunnes se vaahtoutuu kermaiseksi. Lisää kerma vatkaten sekä munat. Lisää sokeri ja sitruunan kuori. Pistele pohja haarukalla ja paista noin 10 minuuttia. Lisää täyte esipaistetun pohjan päälle ja ripottele pinnalle pinjansiemenet. Paista 20 minuuttia. Jäähdytä ja koristele tomusokerilla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti