perjantai 25. tammikuuta 2013

Suklaacookiet

Ihanan tummaa taikinaa
Ensimmäiset cookiet uunista ulos
Luin tänään Nytistä, että maailmalla muotia ovat lohturuokaravintolat. Tällaisena aikana, kun elämä on täynnä toimintaa, ääntä, kuvia, tietoa, suunnitelmia, tavoitteita, kehittämistä ja muuta monimutkaista rauhatonta, en yhtään ihmettele, että lohturuualle on kysyntää. En tiedä ihan tarkkaan, mikä on omaa lohturuokaani. Ilmeisesti sen pitäisi olla jotain tuttua lapsuudesta, jonka kautta palaa lapsuuden turvaan. Jos ei heti keksi mitään erityistä, voi olla, että lapsuudessa oli puutetta turvasta tai on vain pula ihanista ruokamuistoista. Toivottavasti mahdollisimman monella olisi ollut molempia - turvaa ja ruokaa - yllinkyllin. Mun täytyy omaa lohturuokaani vielä miestiskellä, mutta suklaakekseissä ja maitolasissa on kyllä jotain tasapainottavaa, vaikka ei niitä meillä juurikaan kotona leivottu. Taisivat mokkapalat olla monessa muussakin kodissa suklaapikkuleipiä yleisempi suklainen leivonnainen 80-90-luvulla. Tämän viikon maanantaissa oli jotain sellaista, että kaipasin iltapalaksi tummaakin tummempia suklaisia cookieita ja kaveriksi lasin kylmää rasvatonta maitoa. En tiedä sainko siitä lohtua, mutta joka tapauksessa hymyn omille, lapseni ja mieheni huulille. Harmahtavat maanantaipilvet kaikkosivat pään päältä hetkessä ja askel oli ainakin sen illan pikkuisen kepeämpi.

Ohjeesta sen verran, että etsin kirjoistani ja netistä suklaacookieohjeita. Suomalaisissa kirjoissa tuntui olevan vain chocolate chip cookieita, eli sellaisia, joissa on vaaleassa taikinassa suklaanappeja. Enhän minä sellaisia halunnut tehdä, vaan kunnon tumman ruskeita jymysuklaisia ihanuuksia. Päädyin sitten yhdistelemään netistä löytämiäni amerikkalaisia ohjeita, joissa määrät olivat kuppeina. Vähän muokkaisin niitä ja cookiet onnistuivat ihan hyvin. Suklaata ei ehkä olisi tarvinnut olla niin paljon ja cookiet myös hieman lässähtivät. Voi olla, että se johtui hieman liian kuumasta uunista tai sitten jauhoja olisi voinut olla vähän enemmän. Pitää testata tätä vielä uudestaan. Sekaan laitoin kuivattuja kirsikoita puolisen desiä hienonnettuina ja puoleen taikinaan suolapähkinöitä. Molemmat toimivat mielestäni kivasti.

Suklaacookiet (12-18 kpl)

115 g voita
120 ml hienoa sokeria
85 m muscovadosokeria
1 muna
1/2 tl vaniljasokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
125 g tummaa suklaata rouheena
1 dl kaakaojauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
1/2 dl kuivattuja kirsikoita / suolapähkinöitä

Vatkaa voi ja sokerit vaahdoksi ja vatkaa sekaan muna. Sekoita kuivat aineet ja lisää voi-sokerivaahtoon. Lisää myös suklaa ja kirsikat tai suolapähkinät. Asettele nokareina leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paista 175 asteisessa uunissa 11 minuuttia. Jäähdytä ja nauti.

Cookiet purkissa

2 kommenttia:

  1. hmmm.... taitaa olla heti alussa kirjotusvirhe, tarkoitat varmaan että vatkaa muna ja sokerit. eikä voi ja sokerit. liian innostuneena lähdin tekemään :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Miisa! Kiitos kommentista! Näissä cookieissa voi ja sokeri vatkataan ensin ja sitten mukaan muna, mutta nähtävästi koko munan lisääminen on jäänyt itse ohjeesta pois! Lisään sen nyt sinne :)

      Poista