keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Quiche of death ja Quiche of broccoli & feta

Agatha Raisin ja parsakaali-fetapiirakka

Vaikka lapsiperheen arjessa pitkät kirjanlukusessiot jäävätkin olemattomiksi, on musta kuitenkin hyvä pitää kiinni edes pienestä määrästä iltalukemista. Joskus kyllä uni tulee ennen kuin olen saanut edes yhtä kokonaista sivua luettua, mutta ei se haittaa, varmasti vielä tulee aikaa lukea mielin määrin. Mun vakiokirjoihin kuuluvat Mma Ramotswet ja Freya Northin kirjat. Harmillisesti joudun niitä aina odottelemaan vuoden verran, kun olen jo kaikki vanhat lukenut. Hidas lukutahti on siinäkin mielessä hyvä, että kallisarvoiset hetket lempihenkilöhahmojen seurassa kestävät pidempään. Edellisjouluna sain lahjaksi ensimmäisen Agatha Raisin-kirjani. Pakko myöntää, että en ollut heti myyty, vaikka ihan kiva kirja se olikin. Nyt kuitenkin vuotta myöhemmin palasin Agathan pariin ja aloitin koko sarjan alusta. Ainakin kirjoja sarjassa riittää ja kieltämättä Agathassa on juurikin inhimillisyydestään ja epätäydellisyydestään johtuen jotain hyvin viehättävää. Sarjan ensimmäisessä kirjassa, Agatha Raisin and the Quiche of Death, joku myrkyttää Agathan piirakkakilpailuun laittaman pinaattipiirakan ja siitä alkaa hänen ensimmäinen murhatutkintansa. Kirja on vielä kesken, joten juonipaljastukset jäävät tähän.

Syksyllä lueskelin ja tännekin kirjoitin kirjasta Miksi ranskalaiset lapset syövät ihan kaikkea? Kirjan lopussa oli mys jonkin verran reseptejä ja tietenkin myös quichen ohje. Le Billonin ohje oli siitä mielenkiintoinen, että siihen ei tule lainkaan perinteistä piirakkapohjaa ja muutenkin koko ohje vaikutti enemmän kohokkaalta kuin piirakalta. Täytteeseen tuli huikeat kahdeksan kananmunaa ja myös jauhoja. Ihan Le Billonin reseptillä en lähtenyt piirakan tekoon, mutta päätin kuitenkin tehdä täytettä runsaasti, koska piirasta oli tarkoitus syödä iltaruuaksi, ja päätin tehdä pohjan hyvin ohueksi. Alla oma versioni quichestä tällä kertaa parsakaalitäytteellä. Täytteeseen käyvät mitkä tahansa vihannekset, sienet, pinaatti, pekoni, kinkku, savukala, poro, erilaiset juustot jne. Piiras on lopulta todella nopea valmistaa ja vielä vikkelämmin se saa valmiiksi ilman pohjaa. Hetki tätä kannattaa kuitenkin jäähdytellä tai tehdä jo edellisnä päivänä valmiiksi, koska kuumana tämä ei ole niin hyvää.

Parsakaali-fetapiirakka
Parsakaali-fetapiirakka (päivälliseksi kolmelle-neljälle)

Pohja:

100 g kylmää voita (tai margariinia) kuutioina
2,5 dl täysjyvävehnäjauhoja
ripaus kuivattua timjamia
1 rkl kylmää vettä

Täyte:

Yksi keskikokoinen parsakaali
pala keltaista paprikaa
1/2 sipuli
pieni siivu valkosipulia
1/2-1 paketti fetaa tai n. 150 g muuta juustoa
1/2 pakettia tuorejuustoa
4 munaa
1,5 dl maitoa tai kermaa ja maitoa sekaisin
mustapippuria
kuivattua basilikaa

Nypi voi ja jauhot sekä timjami seokseksi. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi vaivaamatta. Painele pohja levinpaperilla vuoratun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Ei haittaa, vaikka osa täytteestä tulisi reunojen yläpuolelle. Pistele pohja haarukalla ja laita jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi. Laita uuni kuumenemaan 200 asteiseksi.

Huuhdo ja pilko parsakaali suupaloiksi. Muista käyttää myös hyväkuntoiset kehdet sekä varret kuorittuna ja pieneksi pilkottuna. Höyrytä parsakaali muutama minuutti. Silppua sipulit sekä paprika. Vatkaa munat, maito sekä tuorejuusto sekaisin ja mausta mustapippurilla ja basilikalla. Murenna joukkoon feta ja sekoita joukkoon loput täytteetn ainekset. Paista pohjaa uunisssa n. 5-10 minuuttia. Lisää täyte vuokaan ja paista piirakkaa n. 30 minuuttia. Jos haluaa tehdä isomman piirakan, täytteen voi tehdä esimerkiksi puolitoista- tai kaksinkertaisena ja paistoaikaa lisätä 10 minuutilla. Tarjoa piirakka ainakin hieman jäähtyneenä tai seuraavana päivänä salaatin kanssa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti