sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Turkkilaista pitsaleipää ja munakoisoja


Turkkilainen pitsaleipä - Turkish pizza bread
Joulun keittiöelämä on virallisesti takana, Lappi ja kaamos koettu ja joulukoristeet pakattu laatikkoon odottamaan ensi joulua. Nyt nokka ja ruoka-ajatukset kohti vuoden vaihdetta ja uutta alkavaa vuotta. Meillä joulu ja sen turhan raskas lihaisuus karistettiin tänään kotiinpaluun kunniaksi itämaisten kasvisruokien merkeissä. Kunnon munakoisoja pannulle tirisemään ja turkkilaista leipää uuniin. Nam. Molemmat herkut ovat Sally Butcherin Vegestan-kirjasta. Luulen, että Vegestan-kirjaa tulee selailtua ensi vuonna useampaankin kertaan. Reseptit ovat niin herkullisia. Tein tätä leipää jo aiemmin syksyllä, mutta en silloin laittanut kokemuksia tänne blogiin. Leipä on vähän naan-leivän tyyppistä, ja mustat sesamin siemenet sopivat mun mielestä tähän tosi hyvin. Niistä tulee myös mukavaa väriä vaaleaan leipään. Korvasin osan jauhoista grahamjauhoilla, jottei leipä olisi ihan valkoista. Mulla leivät kohosivat uunissa paljon kirjan kuvia korkeammiksi, vaikka tällä kertaa tein kahden leivän sijasta kolme. Laitoin hiivaakin ehkä hieman tuota 15 g vähemmän. Jätin sen punnitsematta, vaikka punnitsinkin jauhot. Joskus kädet ovat nopeamma kuin ajatus. Luultavasti teen ensi kerralla vielä useamman leivän, vaikka maistui tuo paksumpikin versio. 

Syksylläkin laitoin leivän seurana munakoisoja, mutta en tällä Burani-tyylillä. Sallyn reseptissä on tulinen tujaus valkosipulia. Enemmän tuli poltetta valkosipulista kuin chilistä, mutta tykättiin kyllä tästä miehen kanssa molemmat. Lapselle maistuivat lisukkeet paremmin. Burania voi syödä sekä lämpimänä että kylmänä, mutta meillä nautittiin lämpimänä versiona. Leivällä oli kiva lopuksi pyyhkiä lautasen valkosipuliset jogurttikastikkeet. Leivän ja munakoisojen lisäksi keittelin linssimuhennosta ja tarjolla oli myös vihreää salaattia. Alla leivän resepti.

Turkkilaiset pitsaleivät

15 g tuorehiivaa
1/2 tl sokeria
2 dl kylmää vettä
400 g vehnäjauhoja
100 g grahamjauhoja
1 tl suolaa
3 rkl paksua jogurttia
2 rkl oliiviöljyä
1 muna kevyesti vatkattuna
siemeniä (esim. maustenigellan, seesamin- tai kuminansiemeniä)

Sekoita hiiva, sokeri ja 1,5 dl vedestä. Lisää 100 g jauhoja ja sekoita tasaiseksi. Jätä huoneenlämpöön noin 15 minuutiksi tai kunnes seos kuplii. Sekoita kaikki loput aineet juureeb ja alusta noin 10 minuuttia. (Lisäsin suolan vasta aika loppuvaiheessa alustusta, vaikka ohjeessa se lisätään muiden aineiden kanssa) Voitele taikina kevyesti öljyllä, jotta se ei kuiva kohotuksen aikana. Peitä kulho ja kohota taikinaa huoneenlämmössä pari tuntia tai jääkaapissa yön yli kaksinkertaiseksi.

Kun taikina on noussut, paina siitä ilmat pois ja vaivaa vielä pieni hetki pöydällä. Jaa taikina kolmeen tai neljään osaan ja kauli kanootinmuotoisiksi päistään kapeneviksi leiviksi. Kiepauta päitä hieman ympäri, jotta leivät saavat kuvan muodon. Peitä ja kohota 20 minuuttia. Kuumenna uuni 230 asteeseen. Pane pelti uuniin lämpiämään. Öljyä se ja siirää leivät pellille. Voitele munalla ja koristele haluamillasi siemenillä. Paista 10-15 minuuttia kullanruskeiksi. Nauti vastapaistettuna.

Burani Bonjon eli Munakoisoa Jogurtin kera

2 kommenttia:

  1. testasin ja mokasin ku grahamjauhot oli menny vamhaks. mut iha hyvä leipä tuli, maha kyl täytty ja teen toistekki. kiitti

    VastaaPoista
  2. Kiva kuulla, että leipä maistui jauho-ongelmasta huolimatta :)

    VastaaPoista