maanantai 21. tammikuuta 2013

Kinuskia ja puolukkaa


Varoitukset tästä reseptistä: jos olet niitä leipureita, jotka haluavat sotkea mielellään enintään kaksi kulhoa, tämä torttu ei ole sinua varten. Toisenkin varoituksen annan: tämä torttu on erittäin koukuttava yhdistelmä makeaa, hapanta ja kermaista. Oikeastaan täydellinen paketti siis. En ole tehnyt tätä pitkään aikaan, enkä oikeastaan tiedä miksi. Ehkä olen saanut tätä sen verran säännöllisesti yhdessä kyläpaikassa, jonne olen ollut reseptin levittämässä, että kinuskitarpeeni on ollut suhteellisen hyvin täytettynä. Taidan kyllä kuulua siihen ihmistyyppiin, jonka mielestä kinuski sopii kaiken kanssa. Vohveleille, jäätelölle, marjoille, juustokakulle, suklaakakulle, you name it. Ehkei savusilakan kanssa, mutta en nyt suoraan kiellä kokeilemasta. Kinuskikastike oli jo lapsena suurinta herkkuani. Jäätelöä, marjoja ja kinuskia, nam. Ihanan supermakeaa.

Muistaakseni resepti on alun perin Koti ja keittiö -lehdestä tai Maku-lehdestä. En enää muista tarkkaan, koska olen ottanut tämän talteen jossain 2003-2004 paikkeilla, luulisin. Alkuperäisessä reseptissä täytteessä on jogurtin sijasta rahkaa, mutta pidän itse enemmän täyteläisen jogurtin mausta. Vähensin tähän kirjoittamaani reseptiin hieman puolukoiden määrää. Alkuperäisessä oli 8 dl eli 400g, mutta silloin puolukkaa voi tulla mielestäni aika paljon. Joka tapauksessa tästä tortusta tulee muistaa, että torttu pitää jäähdyttää hyvin ennen kinuskin tekoa. Ei käy sitten niin kuin tälle kärsimättömälle herkkusuulle, joka halusi saada torttua jo samana iltana, ja huonostihan sitten kävi. Onneksi ulkona oli sopivan viileää, niin sain pelastettua edes osan kakusta kuvaa varten. Maku oli kuitenkin tuttu, turvallinen ja oikein hyvin kärsään käypä.

Kookos-puolukkatorttu

Pohja:

2 1/2 dl (100 g) kookoshiutaleita
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl muscovadosokeria
100g huoneenlämpöistä voita
1 muna
(1/2 tl leivinjauhetta)

Täyte:

5 dl (250 g) puolukoita
3/4 dl hillosokeria
2 rkl maissitärkkelystä
250 g turkkilaista jogurttia
2 munaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1/2 dl kermaa
(ripaus suolaa)

Kinuski:

1 1/2 dl kermaa
1 dl fariinisokeria (tiivis mitallinen)
1 tl vaniljasokeria
2 tl voita

Sekoita pohjan aineet nopeasti. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele vuoka. Käytä 24 cm vuokaa. (Kuvassa oleva torttu on tehty pienempään vuokaan). Levitä taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Käytä ruokalusikkaa taikinan levittämiseen, jos taikina tarttuu sormiin. Laita pohja hetkeksi jääkaappiin.

Valmista täytteet. Sekoita jogurtin joukkoon loput ainaat. Mittaa puolukat kattilaan ja survo niitä hieman. Sekoita keskenään hillosokeri ja maissitärkkelys ja lisää seos puolukoiden joukkoon.

Lämmitä uuni 175 asteiseksi. Paista pohjaa uunissa kymmenen minuuttia. Pohjan kypsyessä kiehauta puolukkaseos. Lusikoi kuuma puolukkaseos piirakkapohjalle ja tasoita. Valuta jogurttiseos puolukoiden päälle ja paista piirakkaa uunin keskitasossa noin 35 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt ja pinta on saanut hieman väriä.

Anna piirakan jäähtyä täysin ennen kuin valmistat kinuskin! Mittaa kerma ja fariinisokeri kattilaan. Keitä kinuskia, kunnes tippa seosta jähmettyy, kun sen pudottaa lasilliseen kylmää vettä. Sekoita lopuksi joukkoon vaniljasokeri ja voi. Kumoa kinuski tortun päälle ja tasoita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti