maanantai 19. marraskuuta 2012

Joulukakkukokeilu



Ei näy lunta, mutta tein joka tapauksessa eilen ensimmäisen joulukakkukokeilun. Jostain sain päähäni, et rommi-rusinat vois olla hyvää ja päätin sitten yhdistää rusinat juustokakkuun. Lisänä tarjoilin maitosuklaakastiketta ja kermavaahtoa. Pipareita imitoin digestivekekseillä, jotka maustoin kanelilla, inkiväärillä ja maustepippurilla. Aika överiä, mut just sopivaa jouluksi mun mielestä. Musta Espanjassa on just oikea asenne jouluna, shampanjaa pöytään ja ilomieltä. Ei mitään hissuttelua villasukissa ja yks kymmenkiloinen kinkku pöydällä. Ei sillä että mulla mitään perinteisiä jouluruokia vastaan olisi, mutta muistanpa joitain jouluja, kun samat pöperöt oli nokan alla kolmen päivän sisällä kuusi kertaa ja iltakinkut vielä päälle. Siinä ois ehkä hieman variaatiota jo kaivannut. Ja saahan ne överit vaikka Saarioisen äitien tekemillä ruuilla. Ei siihen mitään sen hienompia kakkusia tarvita. Mut jos tuntuu, et juustokakku on liikaa kaiken muun syömisen päälle, niin voihan perinteisen luumurahkan korvata rommirusinarahkalla. Eikä ruklaakastikekaan mitenkään pakollinen ole, jos tuntuu, että pakollinen energiansaanti on muutenkin turvattu. Mutta tässäpä resepti. Siitä voi kukin päätellä, sopiiko oman perheen makuun.

Rommi-rusinajuustokakku

0,5 dl rusinoita
0,5 dl rommia
150g digestivekeksejä
100 g sulatettua voita
2 rkl mantelijauhetta
kanelia, inkivääriä ja maustepippuria
2 pakettia maustamatonta tuorejuustoa
2 dl turkkilaista jogurttia
2 dl sokeria
80 g valkosuklaata
3-4 munaa
1 tl vaniljasokeria

Maitosuklaakastike

n. 130 g maitosuklaata
0,5 dl kermaa

Laita rusinat rommiin maustumaan edellisenä päivänä. Nosta pari tuntia ennen leipomista tuorejuusto lämpimään. Murskaa keksit, lisää mantelijauhe ja mausta. Sulata voi. Sekoita murut ja voi. Painele lusikalla leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan, myös reunoille. Laita jääkaappiin täytteen teon ajaksi. Kuumenna uuni 175 asteeseen.

Vatkaa juustoa hetki. Lisää sokeri samalla vatkaten. Lisää jogurtti ja vaniljasokeri. Sulata suklaa ja sekoita siihen osa seoksesta. Vatkaa täytteeseen. Vatkaa sekaan munat. Purista ylimääräinen rommi pois rusinoista. Lisää nekin täytteeseen. Kaada täyte pohjan päälle.

Paista uunissa noin 50 minuuttia. Minun kakkuni jäi vähän löysäksi ja kiinteytyi kunnollisen jäähdyttämisen jälkeen ihanan vanukasmaiseksi. Jos haluaa kunnolla kypsän kakun, voi aikaa hieman pidentää, mutta silloin on vaarana, että täyte repeytyy. Eli omaa mieltymystä kannattaa seurata. Kun kakku on ollut uunissa tunnin, ota lämpö pois päältä, laita uunin luukun väliin puulasta ja jätä kakku uuniin vielä tunniksi. Jäähdytä ja tarjoa kermavaahdon ja maitosuklaakastikkeen kanssa. Kastikkeeseen paloittele suklaa kattilaan, kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Lisää kermaa vähitellen ja sekoittele kunnes kastike on tasaista. Tarjoa lämpimänä pienestä kannusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti