sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Isänpäiväpullaa


Valmis isänpäiväboston
Oli tarkoitus leipoa marsipaanipullaa jo viime viikonloppuna, mutta inspraatio tuli vasta perjantai-iltana. Toisaalta on kyllä ihanan rentouttavaa vaivata hiivataikinaa, kohottaa, kaulia ja taas kohottaa, koristella ja lopulta nauttia pehmoista vehnäistä maidon kanssa työviikon päätteeksi. Parasta vastapainoa tietotyöläisen hommille. Taitaa olla suomalainen pullaperinne, että ensin siivotaan ja puunataan koko talo, harjataan hammasharjalla jokainen kaakelin välikin ja sitten ihastellaan työn tuloksia kahvikupin ja tuoreen korvapuustin äärellä. Harvoin siivoan perjantaina, joten meillä oli ennemminkin hiekkakasat tuomassa mukavaa rapsakkuutta askellukseen eteisessä ja tutut villakoirat lepäilivät nurkissa. Onneksi illat on jo pimentyneet sen verran, ettei ole niin väliksi onko joka nurkka puunattu. Ja eipä ole niin tarkkaa muutenkaan. Kunhan jotenkin mahtuu kämpässä kävelemään ja pullan tuoksusta nautitaan kaikki joka tapauksessa.

Toisaalta en kyllä ole mikään vannoutunut pullahiiri. En ymmärrä kaiken maailman lettejä tai oikeastaan edes voisilmäpullia. Sehän on pelkkää taikinaa! Mut jos sekaan heitetään esim. sahramia, mantelimassaa tai jotain hilloa, niin voin nautiskella pullaa suoraan uunista nostettuna maidon kanssa. Harvoin herkuttelen pullalla enää myöhemmin, ja tee ei mun mielestä ylipäätään sovi tavallisen pullan kanssa. Ehkä oon tästä täällä blogissa joskus jo puputtanutkin. Muissa yhteyksissä aivan varmasti.

Mutta siis, isänpäiväpullaan. Leivoin tällä kertaa marsipaanipullani bostonkakun muotoon ja sankari itse oli tuloksesta hyvin ilahtunut. Koska kakku oli niin suuri ja en ole ennen bostonilaista tehnyt, jäi pulla hieman raa'aksi ja mantelimassa omalta osaltaa lisäsi pullan kosteutta. Mies kun ei pidä hyvin paistuneesta pullasta vaan ennemminkin vähemmän paistuneesta, oli tämä boston hieman kärähtäneenäkin oivaa isänpäiväpullaa.

Marsipaani-puolukkaboston

100 g huoneenlämpöistä voita
2 1/2 dl maitoa
25 g hiivaa
1 muna
1 dl sokeria (laitoin puolet ja puolet muscovadoa ja hienoa sokeria)
1/2 tl suolaa
1/2 rkl jauhettua kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
noin 10 dl vehnäjauhoja

Täytteeseen:

100-150 g mantelimassaa tai marsipaania joko levyksi kaulittuna tai palasina
3/4 dl puolukkasurvosta tai 1 dl puolukoita
50 g huoneenlämpöistä voita

Pinnalle munavesiseosta siveltynä ja mantelilastuja

Sekoita hiiva haaleaan maitoon. Vatkaa sekaan myös muna. Lisää myös sokerit, suola ja mausteet. Sekoita joukkoon melkein kaikki jauhoista ja alusta. Lisää voi ja loput jauhoista. Vaivaa hyvin. Anna kohota noin tunnin ajan. Kauli levyksi jauhotetulla pöydällä. Lisää pinnalle tasaisesti täytteet ja voi nokareina tai sivele pullalevyn pintaan. Kääri rullalle. Leikkaa noin 10-12 palaksi ja asettele levinpaperilla vuorattuun kakkuvuokaan leikkauspinta ylöspäin. Anna kohota noin puoli tuntia. Voitele munalla ja ripottele pinnalle mantelilastuja. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia ja peitä puolessa välissä, jos pinta alkaa tummua. Anna jäähtyä ja poista boston vuoasta ja tarjoa tuoreena.

Pulla rullattavana

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti