keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Lemon curd eli sitruunatahna


Lemon curd eli sitruunatahna
Minkähänlaista ruuanlaitto olisi ilman sitruunaa? Ainakin se olisi paljon tylsempää ja myös keittiöstä puuttuisivat ihanat keltaiset väriläiskät. Sitruunaa menee mun kokkailussa niin salaatinkastikkeisiin, herkkusienipastaan, kalaan kuin kakkupohjiin ja pullaankin. Kesän kuningatar on ehdottamasti sitruuna-marenkipiiras. Toisaalta kestosuosikkini on jo vuosien ajan ollut sitruunatahna eli lemon curd. Sillä saa nopeasti lisätwistiä mustikkarahkaan tai jäätelöannokseen. Se on herkkua myös kakun täytteenä, ja laitoinkin sitä taannoin kaverin synttäribritaan. Päätin tehdä tahnan itse, koska britasta jäi yli muutama keltuainen. Kun vain jaksaa tarpeeksi keitellä, ei tahnan valmistus ole muutoin ole työlästä tai vaikeaa. Etsin netistä reseptejä, ja ainesten suhteet niissä hieman vaihtelivat. Päädyin alla olevaan sovellukseen, joka  onnistui hyvin ja maistui ihanalta - kesältä ja kirpeältä.

Sitruunatahna

125 ml sitruunan mehua
1 sitruunan raastettu kuori
1,5 dl hienoa sokeria
1 kananmuna
2 keltuaista
100 g kylmää voita pieninä kuutioina

Sekoita munat ja sokeri metallikulhossa ja lisää sitruunan mehu ja kuori. Sekoita hyvin. Aseta kulho hiljalleen kiehuvan vesihauteen päälle ja keitä jatkuvasti sekoitellen. Keittämistä jatketaan, kunnes seos muodostaa kauhaan kalvon, johon voi vetää sormella uran. Tämän jälkeen keitä seosta vielä viisi minuuttia koko ajan sekoittaen. Tämän jälkeen nosta kulho vesihauteen päältä ja vatkaa paloiteltu voi sekaan. Sekoita kunnes kaikki voi on sulanut seokseen. Anna siruunatahnan viilentyä ja käytä jälkiruokiin, skonssien tai paahtoleivän päällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti