tiistai 28. toukokuuta 2013

Sunnuntaibagelit


Seesamibageli tuorejuustolla ja kylmäsavulohella
Tämän kevään tunnelmien vuoksi jäi hapanjuurileivän leivonta jossain vaiheessa ohjelmistosta. Toisaalta harmi, koska oman uunin leipä on todella hyvää. Onneksi leipää saa myös kaupasta, joten ei ole perheen tarvinnut aivan leivättä olla. Hapanjuurileipomiskokemuksilla on kuitenkin ollut minuun sellainen vaikutus, että pakettihiivalla leivän tekeminen on myös jäänyt vähemmälle. Aikamoista kauppahiivan syrjintää sanoisin. Päätinkin sitten voittaa suvaitsemattomuuteni ja tehdä jotain suolaista hiivasta. Jostain syystä mua on jo pidemmän aikaa kiehtonut bagelien tekoon kuuluva rinkelien keittäminen, vaikka yleensä en pidäkään resepteistä, joissa on monta vaihetta. Joskus kai sitä vain kaipaa vähän monimutkaisempia prosesseja. Joutuuhan silloin myös aivan eri tavalla keskittymään leivonnan eri vaiheisiin.

Päädyin kokeilemaan Helene Johanssonin Leipä-kirjan Brukanin bagelit -ohjetta. Tein ohjeeseen joitain muutoksia: puolitin ainesten määrän ja korvasin 100 g vehnäjauhoja täysjyvävehnäjauhoilla. Vähensin hieman suolaa. Myös 30 cm pituisista pitkuloista tehdyt rinkilät olivat mielestäni liian suuria, joten 20-25 cm pitkä pätkä riittää hyvin. Johanssonin bageleiden päällä oli mustia ja vaaleita seesaminsiemeniä, jotka olivat kyllä todella hyviä. Jotain koukuttavaa noissa mustissa seesaminsiemenissä on, kun haluaisin tunkea niitä jokaiseen leipään ja pasteijaan. Seesaminsiemenet sopivat myös kivasti kylmäsavulohen ja tuorejuuston kanssa. Punasipulikin sopi täytteeseen, vaikken aina siitä kovasti välitäkään. Bagelit olivat tietysti tuoreina parhaita, vaikka maistuivat seuraavana päivänä myös paahdettuina. Näitä täytyy tehdä pian uudestaan.

Brukanin bagelit (n. 12 kpl)

Vaihe 1
Poolish:
150 g vettä
13 g hiivaa
150 g vehnäjauhoja
15 g hunajaa

Vaihe 2
poolish vaiheesta 1
150 g vettä
12 g hiivaa
300 g vehnäjauhoja
100 g täysjyvävehnäjauhoja
15 g rypsiöljyä
11 g merisuolaa
voiteluun muna
koristeeksi seesamin- tai unikonsiemeniä (laitoin vaaleita ja mustia seesaminsiemeniä ja unikonsiemeniä)

Vaihe 1
Sekoita ainekset tasaiseksi ja anna seistä huoneenlämmössä 2 tuntia tai jääkaapissa yön yli.

Vaihe 2
Sekoita poolish ja muut ainekset paitsi öljy ja suola. Vaivaa taikinaa yleiskoneella 10 minuuttia. Lisää öljy ja suola ja vaivaa vielä 10 minuuttia. Taikinan pitäisi olla sitkeää ja kimmoisaa. Anna taikinan levätä kulhossa tunnin ajan.

Jaa taikina n. 12 samankokoiseen osaan. Muotoile osista rullaamalla noin 20 cm pituisia naruja ja kierrä ne rinkilöiksi. Nipistele litoskohta kunnolla kiinni. Nosta bagelit jauhotetulle leivinpaperille ja kohota 30 minuuttia.

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Kiehauta vesi kattilassa. Laita yksi tai kaksi rinkilää kerrallaan kiehuvaan veteen ja keitä minuutin ajan. Nosta rinkilät kattilasta reikäkauhalla ja valuta ritilän päällä. Voitele rinkilät munalla ja kasta siemeniin. Nosta leivinpaperille pellin päälle ja paista noin 15 minuuttia tai kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Jäähdytä ritilällä ja nauti haluamiesi täytteiden kanssa.

Bagelit esikeittymässä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti