keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Basilika-artisokkapesto


Basilika-artisokkapesto
En ole pitkään aikaan tehnyt kotona pestopastaa. Viikonloppuna inspiroiduin jostain. Ehkä se oli tuoreen ja nuoren kesän hehkuva vehreys, joka sai kaipaamaan vhreää myös lautaselle. Kasvissyöjä on varmasti tottunut jo siihen, että pestoa löytyy ryydittämässä vähän jokaista "fiinimpää" voileipää, toastia, bagelia, salaattia... Pestoon voi kieltämättä kyllästyäkin, jos siihen törmää jokaisessa suupalassa, mutta toisaalta kotona pestoon saa uusia ja erilaisia sävyjä lisäämällä ja vaihtamalla raaka-aineita. Meillä peston syöntiä on ehkä vähentänyt myös perheen pienimmän lehtivihreän välttely. Rucolat, salaatit ja yrtit jäävät lautaselle. Parsakaalia kuitenkin uppoaa kattilakaupalla, joten kaikki vihreä ei ole pannassa. Luulenpa, että salaatit vielä tulevaisuudessa maistuvat.

Yleensä olen tehnyt pestoni basilikasta ja aurinkokuivatuista tomaateista. Tällä kertaa en kuitenkaan halunnut mitään punaista (liinaa lukuun ottamatta) vaan juurikin vihreää pestoa. Halusin vähän himmentää vihreyttä jollain ja päädyin marinoituihin artisokan sydämiin. Pinjansiemenet ja mantelit paahdoin nopeasti pannulla. Valkosipulinkin voisi paahtaa uunissa, jos haluaisi vähän pehmeämmän maun, mutta tällä kertaa laitoin valkosipulin raakana. Pesto maistui mainiolta pastassa ja toimi myös hyvin maanantain eväsbageleiden välissä. Bageleista lisää ensi viikolla.

Basilika-artisokkapesto

Ruukku basilikaa
Pieni valkosipulinkynsi (tai puolikas, jos vahva maku ei miellytä)
4-6 artisokan sydänpaloja
Kourallinen (kourani on aika pieni) pinjansiemeniä ja manteleita paahdettuna
Pari puristusta sitruunan mehua
Puolikkaan sitruunan kuori
Hyvä lorotus extra virgin oliiviöljyä
Hitusen mustapippuria
Noin 1/2 raastettua parmesania

Sekoita kaikki aineet paitsi parmesan sauvasekoittimella haluamaasi karkeusasteeseen. Maista ja lisää aineksia makusi mukaan. Lisää parmesan ja sekoita. Maista ja lisä suolaa, jos haluat. Yleensä pesto ei säily meidän kaapissa pitkään, mutta ainakin viisi päivää sitä voi säilyttää jääkaapissa. Pidempikin säilytysaika on mahdollinen, jos öljyä on tarpeeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti