keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Lohikulibjaka

Yritän kovasti keksiä yksinkertaisia mutta mahan hyvin täyttäviä ruokia joulun ajaksi. Testasin lohikulibjakan tekoa ja kivastihan se onnistui. Taisin kaulia rahka-voitaikinan vähän liian ohueksi, ja ison kulibjakan keskelle halkesi muutama vako. Eihän se tietenkään makuun vaikuttanut, mutta pitää seuraavalla kerralla jättää taikina keskeltä himpun verran paksummaksi. Taikinaa ei olisi tarvinnut olla ihan niin paljon tai sitten olisi pitäny levittää täytettä vähän suuremmalle alueelle. Taikinaa jäi koristelusta huolimatta vähän yli. Eli pienemmälle porukalle voisi riittää puolikaskin tätä piirakkaa. Laitoin piiraan sisään lämminsavulohta, mutta varmasti myös kylmäsavulohi, graavi tai kypsentämätön kävisivät. Tilliä pistin reippaasti, vaikka pikkuväki ei siitä usein olekaan kovin innoissaan. Hyvää oli ja helppoa tehdä, joten eiköhän tätä mutustella joku ilta tai lounasaikaan parin viikon päästä jouluisissa lomatunnelmissa.

Lohikulibjaka

4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
200 g voita
200 g maitorahkaa

Täytteeseen:

1 dl puuroriisiä
n. 4 dl vettä (tarkista ohje riisipaketista)
ripaus suolaa
4 kovaksi keitettyä kananmunaa (taisin kiehauttaa ja annoin olla vedessä n. 7 minuuttia)
300-400g lohta, esim. savulohta
n. 1/2 dl hienonnettua tuoretta tilliä
mustapippuria rouhittuna
kananmuna voiteluun

Nypi jauhot, leivinjauhe ja voi. Sekoita joukkoon maitorahka, mutta älä vaivaa. Laita taikina ainakin puoleksi tunniksi jääkaappiin. Keitä kananmunat ja riisi. Anna jäähtyä. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pieni hieman lohta, jotta se menee mukavammin piiraan sisään. Siivuta kananmunat ja hienonna tilli. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi jauhotetulla pöydällä. Kokoa täytteet päällekäin toiselle puolelle taikinaa esim. ensin kananmuna, sitten tilli, lohi ja lopuksi riisi. Mustapippuria voi rouhia jokaiseen väliin, jos haluaa.  Käännä toinen puoli taikinasta kanneksi ja painele taikina varovasti kiinni. Jos taikinaa jää yli, voit käyttää sitä piiraan koristeluun. Paista uunissa n. 20 minuuttia tai niin kauan että kala on kypsää.
Pikkuiset kultakalat uivat pitkin kulibjakaa



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti