torstai 6. joulukuuta 2012

Päärynällä ja inkiväärillä mehevöitetyt talvibrowniet


Löysin kaupasta siirappiin säilöttyjä inkiväärejä. Olen monena jouluna tehnyt valkosuklaasta lastuja, joihin tulee macademiapähkinöitä ja hillottuja tai kuivattuja inkiväärin palasia. Tällä kertaa päätin yhdistää inkiväärit päärynän kanssa brownietaikinaan. Muutenkin tykkään laittaa perinteisiin kakkutaikinoihin hedelmiä tai marjoja mehevöittämään muuten tavallista taikinaa. Ehkä mukana on hiven terveellisyysuskovaisuutta. Niin kuin sillä puolikkaalla päärynällä tässäkään voi- ja sokerimäärässä olisi yhtään merkitystä puoleen tai toiseen sydämen tai verisuonten kannalta. Tukkoon ovat menossa näillä itäsuomalaisilla perintötekijöillä varmasti joka tapauksessa. Kommentit perheen nuorimmalta olivat: "se oli syötävää" ja "se oli maiskis maiskis".  Pidin kyllä näistä itsekin kovasti. Paistoaikakin meni aika nappiin ja nyt jäähtyneenä lopputulos on mukavan tahmaista, inkivääri sopivan polttavaa ja päärynä mehukasta. Eli kerrassaan hyvvää oli.

Päärynä-inkivääribrowniet

250 g tummaa suklaata
250 g voita
3 kananmunaa
3 dl sokeria (esim. 2,5 dl tavallista hienoa ja 0,5 dl muscovadoa)
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1/2 päärynä
2 rkl hillottua tai siirappiin säilöttyä inkivääriä

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Sulata voi ja suklaa kattilassa. Vaahdota munat ja sokerit. Sekoita kuivat aineet keskenään. Pilko päärynä ja inkiväärit. Lisää kuivat aineet munavaahtoon. Sekoita voi-suklaaseokseen inkiväärit ja päärynät. Sekoita loputkin aineet varovasti keskenään. Laita noin 20cmx30cm voideltuun vuokaan. Paista n. 20 minuuttia. Jäähdytä hyvin ja tarjoa palasina esim. kermavaahdon kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti