lauantai 1. syyskuuta 2012

Lihattomat lihapiirakat


Lihattomat piirakat ilman täyettä...

... ja täytteellä sekä vahvalla sinappikurkkusalaatilla ryyditettynä.

Anoppi on ainakin perheen sisällä kuuluisa lihapiirakoistaan. Kerran hän on suostunut tekemään meille lihattomia muna-riisipiirakoita, mutta sen jälkeen on saatu tyytyä luomulihapiirakoihin. En valita, mutta päätin yksi ilta kokeilla, miten onnistuisivat omat lihattomat lihapiirakat. Ja hyvinhän ne onnistuivat. Mieskin tykkäsi kovasti. Täytteeseen laitoin lihan sijasta linssejä. Nämä ovat ihanaa perjantai-illan roskaruokaa. Perinteisesti tässä suvussa näihin on laitettu  kaupan hampurilaiskastiketta ja kurkkusalaattia, mutta nyt tyydyttiin vahvaan sinappiseen kurkkusalaattiin, kesäsipuliin, tomaattiin, salaattiin ja jogurttiin. Nam.

Lihapiirakkataikina:

25 g hiivaa
2,5 dl vettä
1 muna
2 dl täysjyvävehnäjauhoja
n. 4 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
ripaus sokeria
3 rkl öljyä

Täyte:

2 rkl öljyä
0,5 dl punaisia linssejä
0,5 dl ohra-riisiseosta
4 dl kasvislientä
pieni pala selleriä
2 rkl tomaattipyrettä
timjamia
oreganoa
(juustokuminaa)
1/2 sipuli
1 valkosipulinkynsi
mustapippuria

Tein piirakkataikinan aamulla jääkaappiin, mutta voi tämän tehdä myös tavallisen sämpylätaikinan tapaan. Aamuversioon laitoin vain 10-15 g hiivaa. Sekoita hiiva, sokeri ja kädenlämpöinen vesi. Vatkaa sekaan  muna. Alusta jauhot ja suola. Lisää öljy. Kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.

Pieni selleri ja sipulit. Kuullota sipuleita, selleriä, linssejä, tomaattipyrettä ja ohrariisiseosta hetki. Lisää kasvisliemi ja mausteet. Keitä noin puolituntia.

Jaa taikina noin kahdeksaan osaan ja pyritä niistä palloja. Kauli hieman pitkulaisen muotoisiksi mutta ei kovin ohuiksi levyiksi. Lisää muutama ruokalusilallinen täytettä ja ja painele sivut kiinni. Osan painelin varmuuden vuoksi haarukalla ja pysyivät kyllä hyvin kiinni. Kohota liinan alla noin 20 minuuttia.

Sipaise piirakoiden pintaan hieman vettä ja paista 225 uunissa 10-15 minuuttia, kunnes piirakat saavat väriä. Anna jäähtyä. Tarjoile perinteisten lihapiirakan täytteiden kera ja nauti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti