tiistai 11. syyskuuta 2012

Ei mikään peruspiirakka



Meille saapui sunnuntaina pussillinen Valkeaa Kuulasta suoraan Mahnalan maisemista. Päätin, että mikäpä olisi parempi tapa aloittaa viikko kuin omenapiirakan voimin. Mun mielestä maailman parhaitten keksintöjen joukkoon kuuluu ehdottamasti mantelimassa. Kinuski tulee hyvänä kakkosena, mutta varmaan meidän kahvipöydässä vieralleet on ehkä jo huomanneet, että mantelia sen eri muodoissa on meillä leivonnaisissa usein. Johtuu varmaan osaksi siitä, että en voi syödä pähkinöitä ja silti haluan saada leivonnaisiin täyteläisyyttä. Minulle sokerin ja munien vatkaaminen ja muutaman kupin jauhojen lisääminen ei vielä tee kunnon piirakkaa. Aina pitäisi olla jotain muutakin kuin peruspiirakkaa. Niitä voivat olla mausteet, suklaa, erilaiset hedelmät tai marjat yhdessä, sitruuna ja tietenkin manteli.

Tästä tulikin sitten oikea luksusomenapiirakka, joka sai sisäänsä sekä kermaista jogurttitäytettä että masariinin aineksia. Kiehautinpa omenat vielä kinuskissakin, jotta makuöverit olisi taattu. Jos ei halua käyttää jogurttia yhtenä kerroksena, voi sen jättää myös pois ja tehdä masariinitäytteen kaksinkertaisena. Herkkua oli. Nautittiin tätä eilen illalla Neiti Marplen ja kevään Darjeelingin First Flushin seurassa. Rinnalle sopi erinomaisesti vatkattu kermavaahto ripauksella sokeria. Maistui silloin ja myös aamulla jääkaappikylmänä ja ihanan kerroksisena Söderblandningin kyydittämänä. Aijai.

Luksusomenapiirakka:

Pohja:

125 g voita
3 rkl sokeria
3 dl vehnäjauhoja

Omenat:

n. 300 g omenoita
2 rkl voita
2 rkl muscovado- tai hienoa sokeria
1 tl vaniljasokeria

Jogurttitäyte:

1 dl turkkilaista jogurttia
1/2 dl kermaa
2 munaa

Masariinikuori:

150 g mantelimassaa raastettuna
50 g huoneenlämpöistä voita
2 munaa
1 rkl vehnäjauhoja
1 rkl mantelilikööriä

Valmista pohja. Nypi voi, jauhot ja sokeri nopeasti sekaisin. Taputtele vuokaan (n. 22 cm) ja laita jääkaappiin noin puoleksi tunniksi. Valmista omenat. Kuori ja pilko omenat. Kuumenna pannulla keskilämmöllä voi ja sokerit. Lisää omenat ja paista mutta älä ruskista noin 5 minuuttia. Valmista jogurttitäyte sekoittamalla aineet keskenään. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pistele pohja haarukalla ja esipaista noin 5 minuuttia. Valmista sillä aikaa masariinikuori. Vatkaa voi ja mantelimassa vaahdoksi lisää munat yksitellen kunnolla vatkaten. Lisää jauhot ja likööri. Kumoa esipaistetulle pohjalle omena, jogurttitäyte ja lopuksi masariinikuori. Koita saada masariinikuori suhteellisen tasaiseksi vaikka jogurttitäyte onkin löysää. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia ja laita päälle leivinpaperi ja jatka paistamista vielä noin 20-30 minuuttia. Minulla ainakin irtopohjavuoat tuppaavat valuttamaan rasvaa, joten alle kannattaa laittaa leivinpaperilla vuorattu uunipelti niin säästyy uunin pesulta. Annoin piirakan olla jälkilämmössä vielä noin 5 minuuttia. Jäähdytä ja irrota vuoka, jos piiras oli irtopohjavuoassa. Tarjoile kermavaahdon ja hyvän mustan teen kanssa.

Omenat lämpöisessä kinuskikylvyssä.








Kaikki neljä kerrosta.

1 kommentti:

  1. Vai tällaiset neljä kerrosta! Vaikuttaa erittäin herkulliselta. Taidanpa ottaa ohjeen käyttöön pikimmiten. TRS

    VastaaPoista