Sudanilainen kalapata affenista |
Yleensä mulla on vähintään yksi keittokirja tai muu ruoka-aiheinen kirja yöpöydällä iltalukemisena. Nyt oon ollu jo jonkun aikaa ruokaisen kirjan puutteessa. Katsotaan jos Hullut päivät tarjoaisi edukkaasti jotain mielenkiintoista. Tällä hetkellä kiivaassa luennassa olevassa Caitlin Moranin How to be a woman -kirjakaan ei juuri ole (ainakaan vielä) tarjonnu ruokaan liittyviä juttuja tai inspiraatiota kokkailuun. Ehkä en lähtisi kokeilemaan siinä kuvailtua juustotikkaria. Tietenkin jotain voi vielä olla tulossa, vaikka feministiset kirjat harvoin ovat tarjonneet niitä vakavammin otettavia herkkuideoita. Mistä lie johtuu... Jos joku tietää kirjan aiheella Feminismi ja ruoka, niin tänne vaan vinkkiä. Olisin erittäin kiinnostunut. Muuten kirja on kyllä ollut oikein rattoisaa uettavaa. Suosittelen.
Mutta jotta ei menisi kirjallisuusblogiksi, niin siirrynpä tämän päivän reseptiin. Ja se taas liittyy yöpöytäkirjoihini läheisesti, koska tämä sudanilainen kalapata on Helena Hallenbergin ja Irmeli Perhon kirjasta Ruokakulttuuri islamin maissa. Oon ehkä viitannu siihen täällä aiemminkin ja myös yleiseen kiinnostukseeni islamin kulttuurien ruokia kohtaan. Luin Hallenbergin ja Perhon kirjan viime talvena iltalukemisena ja silloin jo muistan lukeneeni jostain superhyvästä kalaruuasta. Ja sieltähän se löytyi kalaruokaresepteistä viimeisenä. Mainoslause osui ja upposi: "Jopa pakastesei muuttuuu tällä reseptillä taivaalliseksi." Ja ei kuin seitä ostamaan. Minun ja sein väliin tulivat kuitenkin parahiksi 3+1-päivät ja edulliset ahvenfileet. Ne sopivat tähän reseptiin erittäin hyvin.
Ja sitten makuelämyksistä. Lyhyesti sanon, että mies kommentoi tätä yhdeksi parhaista ruuista, mitä hän on meidän pöydässä syönyt. Pata toi ihanasti mieleen lammastaginen, jota nautittiin viime kevään Provencen matkalla pienessä Vauvenarguesin kylässä. Kala- ja lammaspataa yhdistävä raaka-aine on kuivatut aprikoosit, vaikka muuten niissä ei paljon yhteistä ollutkaan. Mutta tämä oli toden totta herkullista ja teen tätä varmasti uudestaan. Ja suosittelen lämpimästi Hallenbergin ja Perhon kirjaa niin muiden kulttuurien ruokaperinteistä kiinnostuineille kuin muuten vain resepteistä kiinnostuneille. Olihan se myös vuoden 2011 tietokirja.
Aprikoosikalapata Sudanista
400 g tuoretta kalaa tai pakastekalaa
1 iso sipuli
4 rkl öljyä
200 g kuivattuja aprikooseja
1/2 dl kuumaa vettä
1 purkki tomaattimurskaa
1 rkl tomaattipyrettä
2 valkosipulinkynttä
2 sitruunan mehu
suolaa
mustapippuria ja valkopippuria
1 tl korianterinsiemeniä
1 nippu tilliä silputtuna (laitoin kuivattua tilliä ja puolet kaupan korianteripuskasta)
2 rkl rusinoita
Liota aprikooseja hetki kuumassa vedessä ja soseuta sauvasekoittimella. Hienonna sipuli ja murskaa valkosipuli ja korianterinsiemenet. Tähän oisin tarttenu morttelin, mutta vielä en ole sitä saanut hankittua. Hienonna tilli/korianteri ja purista sitruunan mehu valmiiksi odottamaan. Kuullota sipulit (ohjeessa käsketään ruskistamaan, mutta minä vain kuullotin) ja lisää tomaattipyre, valkosipuli, korianteri ja kuullota hetki. Lisää aprikoosisose, sitruunan mehu, tomaattimurska ja mausteet ja hauduta ihanaksi paksuksi kastikkeeksi. Siivoa kala ja asettele voideltuun vuokaan rulliksi, jos käytät fileitä. Mausta suolalla ja puppurilla. Kaada kastike kalojen päälle ja ripottele päälle rusinat. Paista 200 asteessaa 35 minuuttia peitettynä. Nauti riisin, hyvän leivän ja vihreän salaatin kera. Lusikoitiin seuraksi hieman jogurttia ja se sopi tähän myös.
Affenet padassa aprikoosisoosin ja rusinoiden seurassa |