tiistai 3. tammikuuta 2017

Sydänystävän lasagne

Sydänystävän lasagne

Mulla oli inspiraatio ruuanlaittoon täysin kadoksissa koko viime syksyn ja loppuvuoden. Liekkö johtui ylipäätään ajan puutteesta ja kokonaiskuormasta opintojen, töiden ja perhe-elämän arjen seoksessa vai jostain muusta, mutta en juuri ole leiponut, ja mies on lähinnä hoitanut ruokapuolta. Toisaalta on ollut tosi hienoa, kun ruokarutiinit ovat välillä toisen osapuolen harteilla, mutta saahan on ruuasta saatavilla myös kiksejä ja nautintoa sekä suunnittelusta että lopputuotteista.

Moni on kysynyt multa ravitsemustieteen opintojen aikana, että onko oma ruokavalioni tai suhtautuminen ruokaan muuttunut jotenkin. Perusasiat eivät ole, mutta leiponut olen vähemmän, mikä johtunee myös ajan puutteesta. Ylipäätään olen aina miettinyt rasvan laatua, vähentänyt resepteistä suolaa ja sokeria, suosinut täysjyväviljaa, käyttänyt paljon kasviksia ja vähentänyt lihaa jo paljon ennen ravitsemusterapeutin opintojen alkua. Uusia kasvisproteiinivalmisteita olen tervehtinyt ilolla. Ei ihme, että useampikin taho on povannut kasvisruokailua tämän uuden 2017 vuoden yhdeksi ruokatrendiksi. Toisaalta on ollut helpottavaa huomata opintojen kuluessa, että omat perusvalinnat ovat hyviä ja että olen saanut ne jo lapsuudenkodista perintönä. Sininen 70% Keiju oli meillä ruokapöydässä jo 90-luvulla. Kaikilla ei ole ollut samaa onnea, vaan perheen ruokavalinnat ja -tavat on joskus pistettävä omalla kohdalla täysin uusiksi. Mahdotonta se ei ole, mutta haaste tietenkin, kuten niin monien lapsena opittujen tottumusten ja tapojen muuttaminen.

Yhä enemmän olen kiinnostunut terveyttä edistävästä ruokavaliosta ja ruuan osuudesta hyvinvoinnissamme eikä vain sairauksien aiheuttajana. Kuitenkin sydän- ja verisuonisairaudet ovat meille suomalaisille turhankin tunttuja ja itsellenikin ovat tulleet tuskallisen ja surullisen lähelle. Siispä tässä monen kestosuosikki lasagne sydänystävän versiona. Tytär tuuletti, että hän oli toivonutkin tätä Karvisen lempiruokaa. Minulle erityinen lasagnemuisto on vuodelta 2004, kun söin lasagnea Santa Monicasssa. Olin tullut juuri Meksikosta, ja himosin pastaa ja leipää erilaisten maissilättyjen järsimisen jälkeen. Ehkä jokaisella on jokin lasagnemuisto, toivottavasti hyvä sellainen.

Tämän lasagnen voi hyvin tehdä myös lihattomana esim. Nyhtiksestä tai Härkiksestä. Meillä oli tällä kertaa lihana jauheliha, luomuna ja vähärasvaisena Kuopion hallin Savo-Karjalan lihasta. Jospa tästä omakin innostus ruuanlaittoon heräisi taas uudelleen. Lukemista ja kirjoitushommia syömisestä ja ruuasta kyllä riittää jokaiselle päivälle ja vähän ylikin. Muutama idea on jo mielessä hautumassa ja listan tynkäkin pitenee pienessä punaisessa kirjassa.

Sydänystävän lasagne

Tomaattikastike:

rypsuöljyä
iso sipuli
valkosipulia
porkkana tai kaksi
kesäkurpitsaa
selleriä
luomunaudan vähärasvaista jauhelihaa
1 dl punaisia linssejä
vettä linssejä varten
tomaattisosetta
tomaattimurskaa
oreganoa, basilikaa, timjamia
tuoretta persiljaa tai muita yrttejä
mustapippuria
(suolaa hyvin vähän)

Valkokastike:

Sydänmerkittyä kasvisrasvalevitettä
rypsiöljyä
vehnäjauhoja saman verran kuin rasvaa
rasvatonta maitoa
muskottipähkinää
(suolaa hyvin vähän)

Täysjyvälasagnelevyjä

15-17% juustoa ja hennosti parmesania

Tee tomaattikastike ja valkokastike. Paista jauheliha. Kuullota sipulit, tomaattipyre ja kasvikset. Lisää liha ja linssit sekä tomaattimurska ja vettä linssejä varten. Mausta ja anna hautua, jotta linssit kypsyvät. Loraus viiniä sopii hyvin kastikkeeseen.

Valkokastiketta varten sulata rasva ja lisää jauhot. Anna kypsyä hetki ja lisää maito koko ajan hyvin sekoittaen, jotta kastikkeesta ei tule kokkareista. Anna kypsyä tomaattikastikkeen kanssa samaan aikaan. Mausta muskottipähkinällä.

Raasta juusto, jota ei tule kuin pinnalle. Kokoa lasagne siten, että alimmaksi tulee tomaattikastiketta ja sen päälle lasagnelevyjä. Muut kerrokset tomaattikastike, valkokastike ja lasagnelevyt. Jätä valkokastike päällimmäiseksi. Ripottele pinnalle juusto.

Paista 175 asteisessa uunissa n. 35-40 minuuttia. Anna vetäytyä hetki. Tarjoile salaatin ja balsamicon kera. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti