Hulluilta lähti taas mukaan monenlaista ihanaa evästä, ja simpukoita sai halvalla viikko sitten lauantaina. Tällä kertaa ei tehty simpukoita merimiesten tyylillä vaan kavereita hauduteltiin kaukomaiden tapaan kookoskermassa. Mukaan rutkasti tuoretta korianteria, vähän chiliä ja limen mehua. Eilen puolestaan porisi taas sudanilainen aprikoosikalapata viime viikolla pakastimeen ostetuista kuhafileistä. Hauskoja nuo hullut haamupäivät myös ruokaharrastajan näkökulmasta. Vaikken niin kuluttamista ihannoikaan, niin jotain verratonta niissä päivissä on. Aikoinaan sai myös vähän vaihtelua tavallisiin työpäiviin, kun itse punnasi ja pakkaili sisäpaistia sen 100 kiloa yhden illan aikana tiskin toisella puolella. Mitenkähän pääsisi tutkijan kammiossa samaan tunnelmaan ja saisiko silloin samanlaista tulosta aikaan kuin Stocka tekee Hullujen aikana? Jos pyytäisi kaikki kolleegat omaan huoneeseen yhtä aikaa koodaamaan haastattelutekstejä tai lukemaan artsuja poski poskea vasten. Harmillisesti yliopiston käytäviltä puuttuisivat kaikkein oleellisimman markkinatunnelman tuottajat: hikoilevat ja tungeksivat asiakkaat sekä veteraaniorkesterin rytmittävä soitto.
Sinisimpukat kookoskermassapari kiloa sinisimpukoita
1,5 dl valkoviiniä
1,5 dl kookoskermaa
1/2 punainen chili
3 cm pala inkivääriä
luomulimen kuori ja mehu
sipuli
1 valkosipulinkynsi
öljyä
mustapippuria
nippu korianteria hienonnettuna (osa jo liemenen ja loput vasta simpukoiden avauduttua)
Anna simpukoiden liota jonkun aikaa kylmässä vedessä. Harjaa ne puhtaiksi ja poista "parrat". Poista rikkinäiset simpukat ja avonaiset, jotka eivät kopsauttamalla sulkeudu. Pilko sipuli ja hienonna valkosipuli sekä chili. Raasta inkivääri ja limen kuori. Hienonna korianteri (myös varret kannattaa käyttää). Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulit. Lisää chili ja inkivääri ja kuullota hetki. Lisää valkoviini ja anna alkoholin haihtua. Lisää kerma, mustapippuri, osa korianterista ja limen kuori. Anna kiehahtaa. Lisää simpukat ja sekoita. Sulje kansi ja anna simpukoiden keittyä muutama minuutti. Sekoita, jotta kaikki simpukat keittyvät liemessä ja avautuvat. Purista päälle limen mehu ja loput korianterisilpusta. Tarjoa hyvän viinin kanssa. Jos tuntuu, että lientä jää kovasti, eikä halua nauttia sitä vain keittona, voit valmistaa siinä esim. riisinuudeleita ja syödä lopuksi simpukkaisen riisinuudeliaterian. Nuudelit voivat myös maistua perheen pienemmille, jos simpuat eivät muuten uppoa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti