maanantai 29. lokakuuta 2012

Vaalipavlovat


Oli eilinen vaalitulos sitten jytky, lötky, jööti tai ei mitään näistä, niin meillä vaalikakku oli yhtä aikaa hattaran kepeä, pumpulin pehmeä, suutuntumaltaan myös hieman vaahtokarkin sitkeä ja jälkimaultaan kirpakka. Minun piti, huom. piti tehdä kakkua, johon tulisi creme patissieria, mutta ei siitä sitten tullut kakkua eikä muutakaan. Ajattelin saavani Julia Childin reseptillä ihanan kermaista ja veitsellä levittyvää cremeä, mutta siitä tulikin aika vetistä litkua. Pitää kokeilla toisella kertaa ja laittaa sitten tuotos myös tänne. Ehkä vehnäjauhojen sijaan pitäisi käyttää maissitärkkelystä. No, joka tapauksessa creme patissiere -kokeilusta jäi yli neljä valkuiaista, joista sitten tein kahdelle tai kolmelle herkuttelijalle sopivia pavlovapesiä. Pavlovahan on nimestään huolimatta uusiseelantilaisten ja australialaisten kansallisherkku, johon tulee yleensä hedelmiä. Tein kunnallisvaalipäivän kunniaksi suomalaistetun version ja koristelin pavlovan hilloilla ja vatuilla.

Pavlova-pesät

4 huoneenlämpöistä munanvalkuaista
1,5 dl tomusokeria
1,5 dl hienoa sokeria
2 tl maissitärkkelystä
1 tl viinietikkaa (meillä oli omenaviinietikkaa)
mantelilastuja tai -rouhetta

Ota yksi kolmasosa hienosta sokerista ja sekoita siihen maissitärkkelys. Vatkaa keskinopeudella ensin hieman valkuaisia, lisää kolmasosa sokereista ja vatkaa vaahdoksi jonkin aikaa, lisää toinen kolmannes sokerista ja jatka vatkaamista. Lisää loput sokerista, johon on sekoitettu maissitärkkelys. Vatkaa täydellä nopeudella ja lisää samalla viinietikka. Vatkaa kiiltäväksi vaahdoksi. Muotoile lusikalla leivinpaperin päälle marenkivaahdosta kymmenestä viiteen pientä kekoa ja muotoile niistä pieniä pesiä tekemällä kolot kekojen keskelle. Ripottele pinnalle mantelilastuja tai -rouhetta. Paista 125 asteessa yhden tunnin ajan. Kun pavlovapesät ovat paistuneet tunnin ota lämpö pois päältä uunista ja aseta puulasta uunin oven väliin, jotta oven väliin jää pieni rako. Anna pesien jäähtyä uunissa täysin. Pesiä voi säilyttää muutaman päivän tiiviissä pussissa tai pakastaa ja käyttää vasta myöhemmin. Täytä kermavaahdolla tai jäätelöllä ja haluamillasi marjoilla tai hedelmillä.

torstai 25. lokakuuta 2012

Winnie the Pooh's honey biscuits


Kultaiset hunajaiset
Pikkuleipäreseptien kokeilu sai tänään jatkoa hunajaisten pinjansiemenpikkuleipien muodossa. Nimesin leipomukseni kuuluisan nallen mukaan. Hunajasta tulee aina mieleen Nalle Puh, tuo ihana pullea hyväsydäminen nalle. Ihan pienenä leikittiin veljen kanssa Nalle Puhia hoitotädin luona. Veljeni oli tietenkin itseoikeutetusti Nalle Puh, hoitotädin tyttö Nasu ja hoitotäti puolestaan Ihaa. Olisinko itse ollut Ruu. Luulen,  et moni tuntee itsensä useinkin Ihaaksi. Muistaakseni hoitotäti ei tästä roolista ollut kuitenkaan kovin otettu. Mielestäni hänessä oli paljonkin Tikrua ja Kengua. Luulen, et kovinkaan moni ei haluaisi identifioitua Kaniin, vaikka moni varmasti omalta työpaikaltaan tunnistaakin Kani-ihmisiä.

Nalle Puh myös tuumaa hunajasta, että oikeastaan itse hunajan syömistä parempi hetki on juuri ennen syömisen aloittamista. Siinä hetkessä on kyllä oma kutkutuksensa. Jos ajattelee vaikka Creme Bruleeta ja sitä hetkeä kun pitää lusikkaa kädessään ja seuraavaksi pääsee rapsauttamaan sen ihanan karamellikuoren rikki ja sujahtamaan samettiseen unelmaan. Vesi nousee kielelle ja tietää suupielet kääntyvät ylöspäin. Se on sitä samaa tunnetta kuin hetki ennen kauan odotettua elokuvan ensi-iltaa tai vanhan hyvän ystävän tapaamista pitkästä aikaa. Se hetki juuri ennen. Niillä on todellista keräilyarvoa.

Muistaakseni Glorian viime vuoden joulunumerossa oli pinjansiemenpipariresepti. Tämä ohje ei ole kuitenkaan sieltä vaan muunnos Koti ja keittiö -lehden Parhaat leivonnaiset -kirjasta. Siellä ohje on nimellä Hunaja-saksanpähkinäkeksit.  Minulla on myös ihan oikea Nalle Puhin keittokirja, ja totta kai sieltäkin löytyy hunajakeksien ohje, joihin tulee Koti ja keittiö -lehden reseptin tavoin saksanpähkinöitä. Kuitenkin halusin itsekin päästä maistamaan näitä keksejä ja päätin aluksi käyttää mantelirouhetta. Sitten muistin Glorian pipariohjeen ja vaihdoin suunnitelmaa. Mielestäni lopputulos toimii pinjansiemenillä ja on ihanan makea. Kultainen hunaja tuo kesän myös syyspäiviin, vaikka tänään saakin nauttia ihan oikeasta auringon hunajaisesta paisteesta.

Loppuun vielä tämän kertaisiin leipomuksiin sopiva lainaus Nalle Puhin keittokirjasta:

Heti ensimmäiseksi
Puh meni kaapille katsomaan,
sattuisiko hänellä
olemaan vielä pienehköä
hunajapurkkia. Hänellä
oli ja hän otti sen esiin.

Nalle Puhin hunajaiset pinjansiemenkeksit

125 g huoneenlämpöistä voita
1 1/2 dl hienoa sokeria
1 rkl siirappia
1 huoneenlämpöinen muna
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1 luomuappelsiinin raastettu kuori
3/4 tl jauhettua korianteria
1/4 tl suolaa
1/4 tl leivinjauhetta (tätä ei ollut ohjeessa, eikä tätä varmaan tarvitsisi)

Väliin ja pinnalle:
noin 40 g rouhittuja pinjansiemeniä, saksanpähkinöitä ja manteleita
noin 3 rkl hunajaa
noin 1 rkl täysruokosokeria
noin 1 rkl hienoa sokeria

Ota ainekset huoneen lämpöön hyvissä ajoin. Vaahdota voi ja sokerit. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa muna hyvin rasva-sokerivaahtoon. Lisää kuivat aineet ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Laita jääkaappiin tai kylmällä ilmalla ulos viilentymään noin puoleksi tunniksi. Kuumenna uuni 200 asteiseksi. Kauli taikina noin 1 cm paksuiseksi levyksi. Ripottele päälle 3/4 siemenistä, hunajasta, sokerista ja kaikki ruokosokeri. Rullaa rullaksi ja leikkaa noin 1,5 cm paloiksi. Asettele pellille tarpeeksi kauaksi toisistaan. Ohjeessa sanottiin, että taikinasta tulee 16-20 keksiä, mutta minulla niitä tuli noin 25 kpl. Riippuu tietenkin rullan pituudesta ja paksuudesta kuinka monta keksiä saa leivottua. Laita jokaisen keksin päälle hieman hunajaa. Meillä on ketsuppipurkin tyyppinen hunajapurkki, josta oli hyvä rutistaa pienet töräykset jokaisen keksin päälle. Ripottele pinnalle loput siemet ja sokeri. Paista kullankeltaisiksi noin 10 minuuttia.

Taikinalevy ja täytteet
Paistovalmiit pikkuleivät

lauantai 20. lokakuuta 2012

Terveisiä Hulluilta


Hulluilta lähti taas mukaan monenlaista ihanaa evästä, ja simpukoita sai halvalla viikko sitten lauantaina. Tällä  kertaa ei tehty simpukoita merimiesten tyylillä vaan kavereita hauduteltiin kaukomaiden tapaan kookoskermassa. Mukaan rutkasti tuoretta korianteria, vähän chiliä ja limen mehua. Eilen puolestaan porisi taas sudanilainen aprikoosikalapata viime viikolla pakastimeen ostetuista kuhafileistä. Hauskoja nuo hullut haamupäivät myös ruokaharrastajan näkökulmasta. Vaikken niin kuluttamista ihannoikaan, niin jotain verratonta niissä päivissä on. Aikoinaan sai myös vähän vaihtelua tavallisiin työpäiviin, kun itse punnasi ja pakkaili sisäpaistia sen 100 kiloa yhden illan aikana tiskin toisella puolella. Mitenkähän pääsisi tutkijan kammiossa samaan tunnelmaan ja saisiko silloin samanlaista tulosta aikaan kuin Stocka tekee Hullujen aikana? Jos pyytäisi kaikki kolleegat omaan huoneeseen yhtä aikaa koodaamaan haastattelutekstejä tai lukemaan artsuja poski poskea vasten. Harmillisesti yliopiston käytäviltä puuttuisivat kaikkein oleellisimman markkinatunnelman tuottajat: hikoilevat ja tungeksivat asiakkaat sekä veteraaniorkesterin rytmittävä soitto.

Sinisimpukat kookoskermassa

pari kiloa sinisimpukoita
1,5 dl valkoviiniä
1,5 dl kookoskermaa
1/2 punainen chili
3 cm pala inkivääriä
luomulimen kuori ja mehu
sipuli
1 valkosipulinkynsi
öljyä
mustapippuria
nippu korianteria hienonnettuna (osa jo liemenen ja loput vasta simpukoiden avauduttua)

Anna simpukoiden liota jonkun aikaa kylmässä vedessä. Harjaa ne puhtaiksi ja poista "parrat". Poista rikkinäiset simpukat ja avonaiset, jotka eivät kopsauttamalla sulkeudu. Pilko sipuli ja hienonna valkosipuli sekä chili. Raasta inkivääri ja limen kuori. Hienonna korianteri (myös varret kannattaa käyttää). Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulit. Lisää chili ja inkivääri ja kuullota hetki. Lisää valkoviini ja anna alkoholin haihtua. Lisää kerma, mustapippuri, osa korianterista ja limen kuori. Anna kiehahtaa. Lisää simpukat ja sekoita. Sulje kansi ja anna simpukoiden keittyä muutama minuutti. Sekoita, jotta kaikki simpukat keittyvät liemessä ja avautuvat. Purista päälle limen mehu ja loput korianterisilpusta. Tarjoa hyvän viinin kanssa. Jos tuntuu, että lientä jää kovasti, eikä halua nauttia sitä vain keittona, voit valmistaa siinä esim. riisinuudeleita ja syödä lopuksi simpukkaisen riisinuudeliaterian. Nuudelit voivat myös maistua perheen pienemmille, jos simpuat eivät muuten uppoa.

perjantai 12. lokakuuta 2012

Pehmeitä vaniljapuddingpikkuleipiä

Pehmeitä vaniljapuddingpikkuleipiä ja vasemmalla alakulmassa muutama mustaherukkaviipalepikkuleipä
Ostin noin vuosi sitten Ruotsissa käydessäni Hembakat-lehden lentomatkalle lukemisiksi. Selailin tuossa vanhoja lehtiä, kun etsiskelin pikkuleipäohjeita kokeiltavaksi. Yleensä tykkään käyttää vain aitoja raaka-aineita. Kuulostipa trendikkäältä. No, oon kyllä tehny niin aina ennen kuin tästä ituhippiydestä on tullut mitään hipstermeininkiä. Mut siinä vuoden vanhassa lehdessäpä oli joku hauskan oloinen resepti johon laitettiin vaniljapuddingjauhetta!! Reseptiähän oli pakko päästä kokeilemaan, eihän sitä sovi olla liian tiukka omissa tavoissaan. Mielenkiintoisimmissa ihmisissä on aina ristiriitaisuuksia ja joskus tämä pätee myös ruokaan. Tässä tapauksessa lopputulos on kyllä kiva. Ehkä pudding maistui taikinassa enemmän kuin valmiissa pikkuleivissä, mutta on valmiissa oma makunsa. Toisaalta maku on muuttunut säilytyksessä ja tumma suklaa maistuu nyt paremmalta kuin ihan ensimmäisenä päivänä. Ihanan pehmoisia maidon kanssa nautittavaksi. Sopivat kuulemma myös kahvin kaveriksi ja eipä musta hedelmäisesti maustettu teekään näitä hyljeksi.

Chocolate chip pudding cookies

225 g huoneenlämpöistä voita
60 g hienoa sokeria
150 g muscovadosokeria (ohjeessa oli fariinisokeria)
1 huoneenlämpöinen muna
1 tl vaniljasokeria
1/2 dl jogurttia
1 pkt vaniljavanukasjauhetta esim. Blå Band
285 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
250 g tummaa suklaata rouhittuna

Ota kaikki ainekset huoneenlämpöön lämpiämään. Kuumenna uuni 190 asteeseen. Rouhi suklaa. Vaahdota voi ja sokerit. Vatkaa sekaan hyvin muna. Sekoita jogurtti ja vaniljavanukasjauhe ja lisää voi-sokeri-munaseokseen. Sekoita kuivat aineet. Lisää kuivat aineet ja suklaa taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Muotoile taikinasta palloja ja laita ne leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista pikkuleipiä noin 10 minuuttia. Anna seistä ainakin viisi minuuttia ennen kuin otat pikkuleivät pois pelliltä. Ne ovat uunista tullessa pehmeitä.

perjantai 5. lokakuuta 2012

Kansallinen korvapuustipäivä


Niin, mähän en leivo pullaa tai siis en ainakaan korvapuusteja. Kai se liittyy siihen, että en juo kahvia. Peruskardemummapulla ei vaan jotenkin maistu teen kanssa tai ei ainakaan enää seuraavana päivänä tai pakasteesta lämmitettynä. Kaikki briossityyppiset viritykset kyllä maistuvat ja tietenkin mantelimassaiset pullat, joissa on vähemmän pullaa kuin täytettä. Meillä syötiinkin eilisen kansallisen korvapuustipäivän kunniaksi minttusuklaisia sydämiä, vattuja ja jäätelöä. Mä kaipaisin sitä kansallista suklaakakku- tai pikkuleipäpäivää. Onneksi Runebergin päivä on ja laskiainen myös, niin saa niitä herkkuja syödä ihan virallisesti. Ja on kevättalvessa mun mielestä pullahiirellekin jotain hyvää nimittäin rahkapullat. Niitä saataan jopa ostaa pari kertaa vuodessa. Silloin valitsen ne yksilöt, joissa rahkan ja pullan suhde on voitokas rahkan hyväksi. Pullan suhteen voin myöntää olevani rajoittunut.

Alla vielä näiden minttusuklaasydämien ohje. Olen etsiskellyt hyvää ohjetta pellilliselle suklaapiirakkaa, joka ei kuitenkaan olisi brownie-ohje. Tää oli ihan hyvä, mut jatkan vielä asian tutkintaa. Piparmintun maku löytyy mukavasti sydämen pohjalta, kun mariannepallot valahtavat paiston aikana piirakan pohjalle. Annosta voisi vielä vähän suurentaa, jotta pohjasta tulisi vähän korkeampi ja silloin saisi muhkeampia palasia. Toisaalta matalammasta saa helpommin muodostettua kerroskakun.

Minttusuklaasydämet

175 g voita
3 munaa
4 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa (ei välttämätön)
2 tl vaniljasokeria
1 1/2 dl kaakaojauhetta
2 dl täysmaitoa
1/2 dl vettä
1 1/2 dl mariannepalloja tai minttusuklaapalloja

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää sekoitetut kuivat aineet siivilöitynä. Sekoita joukkoon sulatettu voi ja nesteet vuorotellen sekoitellen. Levitä leivinpaperin päälle uunipellille. Ripottele päälle suklaapallot. Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä ja kokoa pohjasta kakku haluamillasi täytteillä tai ota muotilla leivospaloja ja koristele esim. suklaakuorrutteella.