perjantai 7. heinäkuuta 2017

Porkkanamuffinit

Porkkanamuffinit

Se olisi sitten kesä, vaikka kylmä, niin kesä kuitenkin. Koulussa riitti hommaa koko talveksi ja keväälläkin ihan toukokuun loppuun saakka. Kaikki opinnot Terveystieteen kandidaatin tutkintoa varten pitäisi olla nyt kasassa. Näin hujahti kolme vuotta. Syksyllä vuorossa sukellus syvälle ravitsemusterapeutin opintoihin. Viime päivät on olleet sen verran tuulisia ja viileitä, että mieli melkein karkaa jo syksyyn, mutta eipä hoppuilla. Vielä on kesä ja lomaa jäljellä, ja jospa ehtisin jotain ruokajuttuja toteuttamaankin, nyt kun rasvahappojen molekyylibiologiasta voi pitää hetken taukoa.

Yleensä tykkäisin leipoa yksin. Minusta on ihanaa, kun on aikaa ja rauha toteuttaa jokin resepti joko sellaisenaan tai hieman muunneltuna. Oma tahti, keskittyminen, maistelu, haistelu ja askeleitten seuraaminen kohti aistit täyttävää lopputulosta. Jonkun muun "apu" voi joskus tuntua suorastaan invaasiolta omassa tilassa ja polulla, jossa tekemisen rytmillä on oma merkityksensä. Lasten kanssa leipoessa omaa rytmiä on aina hiljennettävä ja toisaalta oltava tarkkaavaisesti joustava sykäyksille ja rykäyksille, kun jauhot sulahtavat sekaan liiallisella vauhdilla (ja osa tietysti lattialle) tai taikinaa halutaan sekoittaa aina vaan. Aina ei ole jaksuja eikä halua, ja silloin sanon, että leivon nyt yksin. Mutta välillä tehdään yhdessä, minä ja 2- ja 7-vuotiaat femmet porukalla. Tällä kertaa leivottiin porkkanamuffineita. Korvattiin tuorejuustokuorrutus kerma-rahkavaahsolla. Oon muuten joskus raskausaikana tehnyt porkkanakakun päällistä ilman tuorejuustoa. Pitänee kokeilla sitä taas joku kerta.

Tämä resepti on yhdistelmä netistä löytämistäni. Etsin tavanomaista, mutta kuitenkin jotain vähän erilaista. Useissa amerikkalaisissa resepteissä oli mukana omenasosetta. Laitoin sitä myös tähän, sellaista 100% omenaa, joka on aika hapanta mutta myös makeaa. Mausteina ovat kaneli ja muskottipähkinä ja pähkinöiden tilalla tällä kertaa mantelijauhoa. Koska muutettiin juuri uuteen kotiin, ei nykyinen uuni ole minulle vielä ihan tuttu, ja tuntui, että näitä sai paistaa ja paistaa, joten paistoaika kannattaa tsekata oman uunin mukaiseksi. Lisäsin myös alla olevaan reseptiin hieman jauhoja, koska niitä oli ehkä mielestäni vähän liian vähän. Jauhoista puolet on täysjyvää, koska niistä tulee makua ja myös kuituja. Koska muffinit ovat muutenkin jo tummat, ei jauhojen värikään haittaa.

Ehkä ensi kerralla kokeilen taas appelsiinia taikinaan ja lemon curdia kuorrutteeseen. Jossain reseptissä oli mukana myös rusinoita, joka oli minusta vähän erikoista. Omenasoseen tilalla voi kokeilla ananasmurskaa. Onnistuneita ja mukavan mausteisia.

Porkkanamuffinit (n. 16 kpl)

3 munaa
200 g sokeria (1/2 muscovadoa ja 1/2 tavallista tai oman maun mukaan)
200 ml rypsiöljyä
1 tl vaniljasokeria
n. 200 g raastettua porkkanaa
1/2 dl omenasosetta
200 g vehnäjauhoja (1/2 täysjyvää ja 1/2 tavallista)
1 tl soodaa
0,5 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
ripaus muskottipähkinää
100 g mantelijauhoa
ripaus suolaa

Kuumenna uuni 180 asteeseen. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet. Lisää öljy muna-sokerivaahtoon norona koko ajan vatkaten. Lisää jauhoseos ja omena sekoita. Lisää porkkana ja sekoita tasaiseksi. Jaa taikina muffinivuokiin ja paista 18-20 minuuttia.

Päällinen

purkki Floravispiä
1/2 purkkia jäykempää rahkaa
ripaus sokeria ja vaniljasokeria
elintarvikeväriä
(1/2 tl sitruunamehua ja kuorta tai hieman lemon curd -tahnaa)

Vatkaa vispi vaahdoksi ja sekoita joukkoon rahka sekä sokerit, lisää sitruunamehu/lemon curdia. Sekoita joukkoon juoviksi elintarvikeväri. Pursota muffineille.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti