perjantai 10. helmikuuta 2017

Vegaaninen brownie aquafabastaVegaaninen brownie aquafabasta

Yli vuosi siihen meni, että löytyi inspiraatio, aikaa ja tilaisuus kokeilla aquafabaa leivonnassa. Varmasti sadat kikhernepaketit on kulkeneet tänä aikana meidän keittiön läpi ja nyt vihdoin liemi ei päätynyt viemäriin vaan huipuksi leivonnaiseksi. Niille, joille aquafaba on tuntematon raaka-aine, kerrottakoon, että kyseessä on kikhernesäilykkeen (tai muiden papujen) keitin- tai säilöntäliemi, jota käytetään kananmunan valkuaisen tapaan. Kuten varmasti kaikki kikherneitä käyttäneet ovat huomanneet, säilöntäliemi vaahtoaa kikherneitä huuhdottaessa. Siten ehkä vähän yllättäenkin aquafaban ominaisuuksia ei ole ymmärretty käyttää hyödyksi leivonnassa. Aquafabaa voi käyttää sekä makeissa että suolaisissa leivonnaisissa ja netistä löytyy paljon ohjeita ja videoita sen käyttöön. Lisää tietoa mm. koostumuksesta löytyy esim. aquafaba.com -sivulta.

Tutustuin muutamaan ohjeeseen ja pohdin aluksi marenkien tekemistä, mutta sitten ajattelin, että haluan testata tätä vähän "raskaammassa" leivonnassa. Halusin nähdä, miten hyvin vaahto kestää sekoittamista ja jauhojen sekä muiden raaka-aineiden lisäämistä. Useissa ohjeissa vaahtoon lisättiin viinikiveä (cream of tartar) parantamaan vaahdon rakennetta. Viinikivi auttaa vaahtoa kestämään paremmin käsittelyä ja kuumuutta. Valitettavasti viinikiveä ei ollut minulla kaapissa, joten en sitä päässyt testaamaan. Jospa löydän viinikiveä jostain, niin voin kokeilla vaahdon tekoa myös sen kanssa. Ehdottomasti lisään sen hankittavien aineksien listaan.

Jossain ohjeessa lientä suositeltiin keitettäväksi kasaan ennen vaahdottamista, mutta osassa liemi vatkattiin sellaisenaan. Keitin lientä n. 10 minuuttia ja annoin sen hetken jäähtyä. Vaahto vatkautui muutamassa minuutissa, vaikka ohjeissa usein kehotettiin vatkaamaan aquafabaa kärsivällisesti pitkään ja hartaasti. Oma liemeni oli Pirkan kikherneistä ja melko paksua sellaisenaan. Seuraavalla kerralla kokeilen ilman keittämistä, koska mitä yksinkertaisempaa leivonta on, sen parempi. Muuten taikina oli perusbrownietaikina, mutta ilman suklaata. Lisäsin espressojauhetta mausteeksi, mutta myös kahvia voi hyvin laittaa tilalle. Maitona oli tällä leivontakerralla kookosmaito ja rasvana rypsiöljy. Paistoaika oli 35 minuuttia, mutta se olisi voinut olla hetken pitempikin. En kuitenkaan halunnut paistaa brownieta liian kauan, koska en tiennyt, miten helposti se olisi kuivahtanut. Paistoin brownien pienehkössä metallivuoassa.

Maku oli hyvä ja täyteläinen ja koostumus hieman mureneva mutta myös tahmaisen mehevä. Lisäämällä suklaata tai kovaa rasvaa, koostumuksesta saisi jämäkämmän. Jatkan varmasti aquafaballa kokeilua myös muihin resepteihin. Erityisesti suolaisissa taikinoissa tätä kiinnostaisi testata. Suosittelen vegaaneille ja vegaanivaihtoehtoja etsiville. Ehkä seuraavalla kerralla voisin tehdä taikinan tuplana tai puolitoistakertaisena, niin lopputuloksena olisi näyttävämpiä leivonnaisia. 

Vegaaniset browniet aquafabasta

Yhden kikhernepaketin säilöntäliemi (tässä Pirkka)
1,25 dl hienoa sokeria
0,75 dl muscovadosokeria
1/4 tl viinikiveä (tässä ei ollut)
1,5 dl jauhoja (tässä täysjyvävehnäjauho ja vehnäjauho)
1,5 dl kaakaojauhe
1 tl leivinjauhetta
espressojauhe
2 tl vaniljasokeria
0,5 dl maitoa (tässä kookos)
0,5 dl rasvaa (tässä rypsiöljy, myös pullomargariini tai sulatettu pakettimargariini)

Keitä kikhernelientä eli aquafabaa kokoon n. 5 minuuttia ja anna jäähtyä hetken. Vatkaa aquafabaa, kunnes se on valkoista ja siihen muodostuu selkeitä ja pysyviä huippuja nosteltaessa. Vatkaa sekaan sokerit vähitellen lisäten sekä viinikumi. Sekoita kuivat aineet. Sekoita vaahtoon kuiva-aineita, rasvaa ja nestettä vuorotellen hellästi sekoittaen. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa n. 35 minuuttia.


Vegaaninen brownie

Brownie uuniin menossa

Aquafabavaahto ennen sokerin lisäystä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti