lauantai 3. tammikuuta 2015

Ameriikan piimäpannarit

Banaani-kanelipannari paistuu

Meillähän on kesän mansikat jo syöty ja on ollut pakko siirtyä kaupan pusseihin. Onneksi on edes pieni pakastin, johon saa kesän makuja tallennettua. Vielä on muutama rasia vattuja jäljellä ja lakkaakin. Jotain ihanaa pitää niistä vielä talven nautinnoksi kehitellä. Jouluna leivoin ensimmäistä kertaa charlottaa ja käytin täytteeseen mustaherukkaa ja valkosuklaata. Ehkä seuraavaksi testaan sitä vadelmasta.

Kiiretön ja runsas aamupala on minusta yksi parhaista ruokahetkistä. Toisaalta hopulla seisaaltaan hotkittu kylmentynyt aamupuuro ja ikuiset kesken jääneet teemukit tulevat varmasti taas tutuksi, kunhan saadaan seuraava pieni sekoittamaan normaalit päivärytmit. Parhaita aamupaloja olen nauttinut Amerikan mantereella ja erityisesti Le Pain Quotidien-leipomoissa. Suosittelen jokaiselle, joka kaipaa turistimatkoilleen kunnon aamiaisen ennen kaupunkikiertelyä. Yksi amerikkalaisista klassikoista on varmasti pannukakkukeko vaahterasiirapilla tarjoiltuna. Testasin joku aika sitten Caroline Brethertonin ja Elena Rosemond-Hoerrin Amerikan keittokirjan Piimäletuja. Tein sekä tavallisia että kaveli-banaaniversioita. Yleensä en käytä leivonnassa banaania, koska siitepölyallergiasta johtuen useat hedelmät eivät sovi minulle ja saan muutenkin helposti yliannostuksen banaanista. Mutta on banana bread myös kokeiltavien leivonnaisten listalla.. 

Piimälettujen taikina oli aika jäykkää ja lisäsinkin siihen vähän enemmän maitoa kuin reseptissä oli neuvottu. Paistaminen oli helppoa ja pannarit hävisivät nopeasti herkkusuiden massuihin. Meillä ei ollut vaahterasiirappia kaapissa valmiina, joten tarjoilin nämä tavallisen vaalean siirapin, mansikoiden ja banaanin kera. Halutessaan päälle sai laittaa myös maapähkinävoita, mantelivoita ja hilloa. Tuhtia ja sopivaa aamupalaa myös rinteeseen tai pulkkamäkeen aikoville.

Piimäpannarit

300 g vehnäjauhoja (käytin puolet täysjyvää ja puolet tavallista)
2 rkl sokeria
(1/2 tl suolaa)
3 tl leivinjauhetta
2,5 dl piimää
0,5 dl maitoa
2 munaa
50 g sulatettua voita (lisäksi voin ja rypsiöljyn seosta paistamiseen)

Sekoita kuivat aineet. Vatka toisessa kulhossa piimä, munat ja voisula. Sekoita piimäseos vähitellen jauhojen sekaan tasaiseksi paksuksi taikinaksi. Maidon voi sekoittaa myös piimäseokseen tai tässä vaiheessa, jos taikina on liian paksua. Anna seistä n. 30 minuuttia.

Kuumenna pannu ja siinä voita tai voin ja rypsiöljyn seosta. Annostele haluamasi määrä taikinaa. Paista pannaria keskilämmöllä, kunnes sen reunat ovat kiinteät ja letun pinnalle ilmestyy pieniä kuplia, jotka puhkeavt ja jättävät pintaan pieniä reikiä.

Käännä lettu ja paista vielä 1-2 minuuttia toiselta puolelta. Tarjoa heti tai pidä lämpimänä uunissa. Tarjoile siirapin ja tuoreiden marjojen kera.

Banaaniversio: Lisää ripaus kanelia ja banaanin viipaleita letun päälle, kun olet paistamassa sitä ensimmäiseltä puolelta. Muuten paista ohjeen mukaan.

Pannarikeko








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti