Riisisuklaat |
Kolme yötä jouluun. Jos puuhaa ei ole vielä tarpeeksi tai kaipaa jotain pikaista herkkua vaikka sukulaisille viemisiksi, niin voi tehdä pienen paluun 80-luvulle riisisuklaiden merkeissä. Meillä jouluiseksi perinteeksi on jo muodostunut omatekoisten makeisten valmistaminen. Monena vuonna olen tehnyt mantelimassa-suklaapalleroita, suklaatryffeleitä, marenkeja tai toffeemakeisia. Tänä vuonna kaipasin jotain todella yksinkertaista ja päädyin riisisuklaisiin. Olihan niiden maussa paljonkin nostalgiaa - makumuistoja lapsuudesta. Näitä herkkuja ei myöskään tarvitse kauaa keitellä ja valmistaminen onnistuu lastenkin kanssa helposti. Peruspohjaa on helppo muokata erilaisilla makuvaihtoehdoilla ja lisäkkeillä kuten rusinoilla, muilla kuivahedelmillä, kahvilla, valkosuklaalla tai vaahtokarkeilla. Alla pari vaihtoehtoa virikkeeksi perusohjeen lisäksi. Osan kookosrasvasta voi hyvin korvata voilla. Riisisuklaat voi valmistaa joko levyksi ja leikata pienemmiksi paloiksi tai pieniin paperivuokiin, kuten kuvassa. Mielestäni molemmat toimivat hyvin.
Riisisuklaat, perusohje
50 g kookosrasvaa (tai osa voita)
50 g tummaa suklaata
2 rkl kaakaojauhetta
0,75 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
3,5 dl riisimuroja
Sulata kookosrasva kattilassa. Lisää suklaa ja anna sen sulaa rasvan sekaan. Sekoita tasaiseksi. Lisää rasva-suklaaseokseen tomusokeri, kaakaojauhe ja vaniljasokeri. Sekoita tasaiseksi. Lisää seokseen riisimurot sekä muut raaka-aineet ja sekoita hyvin. Annostele pieniin paperivuokiin tai levitä leivinpaperin päälle pellille. Koristele pinta halutessasi. Anna kovettua kylmässä jonkin aikaa. Jos teit riisisuklaan levyksi, leikkaa se terävällä veitsellä paloiksi.
Makuvaihtoehtoja
1/2-1 tl espressojauhetta
pinnalle kookoshiutaleita
tai
2 rkl inkiväärihilloa
ripaus kanelia
pieniä vaahtokarkkeja
1/2 dl rusinoita tai kuivattuja aprikooseja pienittyinä
tai
1/2 dl kuivattuja kirsikoita pienittyinä
1/2 dl manteleita tai pähknöitä rouhittuna
50 g valkosuklaata rouheena
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti