torstai 4. heinäkuuta 2013

Sitruuna-marsipaanipullaa

Sitruuna-marsipaanipullat
Ja taas pukkaa pullareseptiä. Oon tässä lomaillut muutaman viikon ja pitänyt hieman taukoa leipomisesta. Tänään autoin anoppia raparperipiirakan leipomisessa pilkkomalla raparperit, mut muuten oon pysytellyt hyvän matkan päässä sekä hellasta että uunista. Pieni tauko on kieltämättä ihan virkistävää. Mut laitanpa tänne silti vähän lisää viime kevään tuotoksia, sillä aikaa kun uudet ideat muhivat seuraavien viikkojen toteutusta varten.

Keväällä tein lemon curd -tahnaa britakakkua varten ja marsipaania tarvitsin puolestaan synttärikakun koristeeksi. Molempia jäi yli ja päätin sitten kokeilla sitruunapullan tekoa. Sitruuna ja pulla eivät taida olla niitä tavallisimpia yhdistelmiä Suomessa, mutta kannatti kokeilla. Näillä aineksilla tuli raikasta ja todella makeaa pullaa. Mielestäni erilaiset kakut toimivat pullaa paremmin teen kanssa, mutta tätä pullaa nautin mielelläni myös teen parina. 

Sitruuna-marsipaanipulla (n. 20 pullaa)

3 dl maitoa
2 tl kardemummaa
30g hiivaa
1 1/2 dl soketia
ripaus suolaa
100g pehmeää voita
1 muna
n. 8 dl vehnäjauhoja

Täytteeseen:

1/2 pakettia keltaista tai valkoista marsipaania
1/2 dl lemon curd -tahnaa

Vatkattu muna voiteluun
Mantelilastuja koristeeksi

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi kattilassa kardemumman kanssa. Murenna kulhoon hiiva ja lisää maito. Lisää sekoittaen sokeri, voi ja kananmuna. Lisää jauhot vähän kerrallaan koko ajan vaivaten ja vaivaa taikinaa 10 minuuttia. Lisää suola ja vaivaa vielä 5 minuuttia, kunnes taikina on kimmoisaa. Kohota taikina kaksinkertaiseksi noin 45 minuuttia.

Raasta marsipaani tai kauli se pitkulaiseksi levyksi. Kumoa taikina pöydälle ja muotoile se isoksi palloksi. Anna taikinan vetäytyä hetki, jotta sitä on helpompi kaulita. Kauli taikina noin sentin paksuiseksi levyksi. Levitä sitruunatahna lusikalla pullalevyn pinnalle. Levittele raastettu tai kaulittu marsipaani tahnan päälle. Rullaa levy tiukahkoksi rullaksi ja leikkaa siitä noin 20 palaa. Laita paperivuoat muffinssivuokiin tai käytä jämäkämpiä briossivuokia ja levitä ne pellille. Laita pullapalat vuokkin ja anna kohota liinan alla huoneenlämmössä kaksinkertaiseksi eli noin tunnin ajan.

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele pullat kananmunalla ja koristele pinta mantelilastuilla. Paista pullia uunin keskitasossa noin 10-15 minuuttia kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita.

Sitruuna-marsipaanipullat


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti