maanantai 25. helmikuuta 2013

Omenapiirakkaa filotaikinasta

Omenabaklawaa
Tässä on piirakka jolla varmasti lähtee makeannälkä. Erittäin tyjyä tavaraa. En ollu tehny koskaan baklawaa ja muutenkaan en pähkinäallergikkona sitä oo missään rohjennut maistaa. Filotaikinasta on aina hauska kokeilla uusia juttuja, koska se taipuu niin hyvin sekä makeisiin että suolaisiin leipomuksiin. Päätin kuitenkin vähän muokata alkuperäisiä baklawareseptejä, koska jotenkin tuntui, että pelkkä filotaikina, voi ja sokerisiirappi pähkinöineen voisi olla meidän perheelle vähän liiallisen tuhtia. Laitoin sitten väliin myös vähän kanelia ja omenaa. Ehkä sinne olisi sopinut jogurttikin, niin olisi saanut suomalaisempaa omenapiirakan tuntua, mut tällä kertaa päädyin tällaiseen kuivempaan versioon. Pähkinät korvasin manteleilla. Ruusuvettäkin hain lähi-itämaisesta kaupasta. Siinä oli kyllä niin viehkeä tuoksu, että pitänee kokeilla johonkin muuhunkin ruokaa tässä piakkoin.

Piiraasta tuli aika isokokoinen meidän kolmen hengen perheelle ja on pakko tunnustaa, että ihan kaikkea ei pystytty syömään. Olisi ehkä pitänyt viedä osa työpaikalle maistiaisiksi tai sitten tehdä puolesta taikinasta jotain suolaista. Luultavasti seuraavalla kerralla teen niin. Eli oppiin on varaa aina myös keittiöpuuhissa. Mutta piiras maistui sellaisenaan ja jäätelön kanssa. Ruusuveden maku jäi yllättävän laimeaksi, vaikka siirapissa se maistui kivasti. Sitä pitää nyt tosiaan pian kokeilla taas uudelleen, että tulee pullosta käytettyä enemmän kuin yksi teelusikallinen.

Omenabaklawa:

500 g filotaikina
125 g voita sulatettuna
2 1/2 dl mantelia rouhittuna
3/4 dl rusina
1 omena pieninä kuutioina
kanelia

Siirappi:

1 1/2 dl vettä
2 1/2 dl sokeria
1/2 tl sitruunanmehua
1 tl ruusuvettä

Anna filotaikinan sulaa paketissaan ja käsittele sitä pakkauksen ohjeen mukaan. Valmista siirappi. Sekoita kattilassa sokeri, vesi ja sitruunanmehu. Keitä ja anna kiehua hiljaa noin 10 minuuttia eli kunnes seos paksunee. Pidempi haudutus tekee siirapista paksumpaa. Lisää lopuksi ruusuvesi ja jäähdytä siirappi.

Valmista baklawa. Sulata voi. Kuutioi omena ja rouhi mantelit. Voitele uunivuoka voisulalla. Aseta yksi taikinalehti vuoan pohjalle ja sivele lehti voisulalla. Ripottele sille mantelirouhetta ja omenaa. Pane seuraava kerros taikinaa päälle ja sivele taas voisulalla, lisää mantelirouhetta ja omenaa sekä kanelia. Laitoin kanelia joka toiseen väliin. Jatka kunnes kaikki taikinalevyt on käytetty. Viimeiseksi tulee voilla sivelty taikinalevy ja sen päälle mantelia. Leikkaa lopuksi piiras veitsellä vinoneliöiksi. Paista 160 asteessa, noin 40 minuuttia. 

Nosta kuuma piiras uunista. Kaada kylmä siirappi välittömästi piiraan päälle. Tarjoa jäähtyneenä irrallisina palasina.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti