maanantai 20. kesäkuuta 2016

Sunnuntaipullaa sitruunalla ja laktriksilla


Sitruuna-lakritsisolmupullat

Leivonta toimii minulle jonkinlaisena indikaattorina siitä, miten paljon asioita on liikkeessä elämässä. Vaikka pikaleivontakin on mukavaa ja tietenkin tuotokset vielä mukavampia, suunniteltu ja paneutunut ruoanlaitto ja leivonta palauttavat ja rentouttavat. Aivan kiireetöntä omaa leivonta-aikaa vielä odottelen, mutta ainakin sain yhden päässä olleen idean konkreettisiksi tuotoksiksi.

Kolme viikkoa takana elämää Savossa. Koko perhe on viihtynyt Kuopiossa tähän mennessä. Oikeastaan ollaan varmasti kaikki jopa yllätytty, mitä kaikkea hienoa täältä löytyykään. Ja ihmiset todella ovat leppoisia ja lupsakoita. Osa on varmasti pienemmän kaupungin mielenlaatua, mutta jotain konstailematonta ja vähemmän virallista täällä ihmisissä on Tampereeseen verrattuna.

Vuosi on vierähtänyt perheen pienimmän kanssa kotona ja opintojen parissa. Olen muutamaan kertaan miettinyt, muuttaisinko blogia jotenkin myös oman ajattelun kehittyessä. Facebookin muistutteli, että pitäisi sivusto pitää hengissä tai se sulkeutuu. Olisi vain niin paljon mielenkiintoista pohdittavaa, kirjoitettavaa ja luettavaa. Mutta katsotaan.

Päivän leipomus on perinteistä ja ei niin perinteistä sunnuntaipullaa. Lakritsijauhe on sattunut silmään kaapissa useampaan kertaan. Ei vain ole ollut selkeää ideaa, miten sitä käyttäisin. Kirjastossa satuin lukemaan Maku-lehteä, jossa oli maustettu munkit sitruunalla ja lakritsilla. Päätinkin sitten tehdä perinteiset kanelipullat sitruuna-lakritsitäytteellä. Halusin myös kokeilla erilaista pullamallia ja päädyin solmupulliin. Ainakin tällä mallilla sai komean kokoisia pullia! Ehkä seuraavalla kerralla kokeilen tehdä minisolmupullia. Jos niistä tulisi normaalin kokoisia. Sitruunaa ja lakritsia saa olla reilusti ja ehkä sitruunankuorta voisi laittaa myös pullataikinaan, mutta namia oli ilmankin.

Sitruuna-lakritsisolmupullat

Annos pullataikinaa

Täyte:

150 g pehmeää voita tai margariinia
1/2 sokeria
1/2 fariini-/muscovadosokeria
2 sitruunan kuori (osa taikinaan jos haluaa)
1 rkl lakritsijauhetta

Pinnalle munaa, hienoa sokeria ja lakritsijauhetta

Valmista pullataikina ohjeen mukaan. Valmista täyte. Puolita pullataikina ja kauli puolet levyksi. Levitä puolet täytteestä taikinalevylle. Taita pitkät sivut vastakkain. Leikkaa levystä n. 4 cm levyisiä paloja siten, että jokaiseen palaan jää taitoskohta. Leikkaa vielä palat puoliksi "housuiksi" siten, että taitoskohta jää ehjäksi. Kierrä housunlahkeita eri suuntiin kierteelle. Solmi lahkeet löyhäksi solmuksi, käännä solmun päät pullan alle ja aseta pellille kohoamaan.

Kohota pullat kaksinkertaisiksi n. 40 minuuttia. Voitele kananmunalla ja ripottele pinnalle sokeria ja lakritsijauhetta. Paista 200 asteessa n. 8-10 minuuttia. Nauti lämpiminä haluamasi juoman kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti