Pinaatti-kesäkurpitsapiirakka |
Näin se taas syksyn tuulet alkavat puhallella ja arki on täällä. Sehän ei tietenkään tarkoita, että arjen täytyisi turruttaa myös keittiössä touhuajat. Jos vain jostain löytyy virtaa ja intoa, niin nyt on paras hetki käyttää kaikkia kesän sadon ihanuuksia leivonnaisissa ja ruuanlaitossa. Aina on hyvä aika kokeilla uutta - myös silloin kun tuttuun olisi niin ihana nojautua. Mielestäni riskejä kannattaa ottaa myös keittiössä. Ei haittaa, jos joku torttu joskus lässähtää tai piirakan täytteet eivät mene aivan nappiin. Tärkeintä on pieni haaste tai uusi tuulahdus. Kokeilemallahan olen itsekin oppinut, miten mikäkin resepti toimii parhaiten. Jos aina tarjoaa sitä ja samaa, niin puuduttaa se ainakin leipurin. Vaikka tuttu ja turvallinen on ajatuksellisesti ihanan pehmoisan pörröistä, on uuden kokeilemisessa aina jotain elähdyttävää. Mielestäni tuttuun tarrautumisen vaarana on itse leipomiseen leipääntyminen.
Tämän kerran resepti on suhteellisen riskitön, mutta saattaa se jollekin tarjota uusia ideoita. Pakkasessa on hyvä pitää jokunen levy hyvää voitaikinaa yllätystarpeita varten. Voitaikinasta saa nopeita omena- tai raparperipiirakoita, suklaaleipää tai jotain suolaista piirakkaa, kuten alla olevassa reseptissä. Tätä pinaatti-kesäkurpitsapiirakkaa tein kuukausi sitten rantapiknikille. Täytteitä voi vaihdella helposti ja jos tykkää maustetuista creme fraicheista, niin niillä saa myös uutta säväystä tällaisiin piirakoihin. Kesäkurpitsasta saa hauskoja muotoja, kun veistää kurpitsasta juustohöylällä ohuita siivuja. Kannatta kokeilla myös vaikka pastattomaan lasagneen.
Pinaatti-kesäkurpitsapiirakka
pari pientä levyä tai yksi iso levy voitaikinaa
pari kolme kourallista lehtipinaattia
oliiviöljyä
1/2 valkosipulinkynsi
(purjoa)
ripaus muskottipähkinää
mustapippuria
suolaa
pari tömpsyä kuivattua timjamia
puolikas kesäkurpitsa
pinjansiemeniä
1 dl creme fraichea
puolikkaan sitruunan raastettu kuori
1 muna
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sulata voitaikina pakkauksen ohjeen mukaan. Yhdistä pienet palat, jos käytät niitä. Tee veitsellä viilto noin 2 cm taikinan sisäpuolelle reunojen mukaisesti. Älä kuitenkaan tee viiltoa taikinan läpi. Vatkaa munan rakenne rikki ja sekoita siihen tilkka vettä. Voitele pohjan reunat munalla. Esipaista pohjaa noin 7-10 minuuttia.
Tee pohjan paistuessa täyte. Kuullota pinaattia ja valkosipulisilppua öljyssä muutama minuutti. Lisää mausteet ja jatka kypsentämistä. Tee juustohöylällä kesäkurpitsasta pitkittäin suikaleita. Yhteen piirakkaan riittää suurinpiirtein puolikas kesäkurpitsa. Sekoita cremefraicheen suurinosa vatkatusta munasta ja mausta seosta suolalla, pippurilla ja sitruunankuorella. Kun pohja on paistunut, levitä puolet creme fraichesta sen pohjalle. Asettele sen päälle pinaatti ja kesäkurpitsat. Lisää loput creme fraichesta ja pinjansiemenet. Jos munaa jäi vielä jäljelle, voit sipaista sitä hieman näkyvillä oleviin kesäkurpitsan siivuihin. Paista piirasta 20 minuuttia ja tarjoile jäähtyneenä.
Pinaatti-kesäkurpistapiirakka |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti