tiistai 11. kesäkuuta 2013

Mokkakuorrutetut pikkuleivät


Pikkuleivät kahvikuorrutuksella ja pienen neidin koristein
Glorian ruoka ja viinissä oli keväällä donitsireseptejä. Siellä oli myös resepti donitsinmuotoisille pikkuleiville. Mua ei niin se muotokieli viehättänyt, mut oon jo jonkin aikaa miettiny erilaisten kuorrutteiden kokeilua. Viime vuonna laitoin tännekin maapähkinäblondiereseptin, jossa on ihanan makea ja toffeinen kuorrute. Sen jälkeen erilaiset kuorrutteet on olleet mielessä.

Kahvikuorrutus on mokkapaloista kaikille suomalaisille tuttu. Itse en niin kahvin mausta välitä ja harvoin laitan kahvia leivonnaisiini. Nyt päätin sitten tehdä poikkeuksen ja kokeilla kahvikuorrutetta pikkuleipiin. Sai pikkuneitokin hieman puuhaa koristelusta ja sain minä taas leivontaseuraa. Pikkuleipien ohjeen otin myös GRV:stä, mutta muunsin ohjetta lisäämällä siihen hieman leivinjauhetta, manteleita ja valkosuklaata. Osan sokerista korvasin kookossokerilla, koska ostin sitä taannoin ja en voinut vastustaa kokeilemista. Voi olla, että vähän simppelimpikin yhdistelmä olisi ollut ihan hyvä, esimerkiksi valkosuklaan voi hyvin jättää pois. Mut ainakin näissä pikkuleivissä riittää makukerroksia.

Ohjeessa neuvottiin sekoittamaan kaikki aineet ja leipomaan heti taikinasta pikkuleipiä. Pikkuleivät viilennettiin vasta leipomisen jälkeen, ja päästiin ensimmäistä kertaa kokeilemaan alakerran uutta kylmäkellaria. Jäähdytin kyllä taikinaa ihan hetken ennen leipomista, koska oli niin lämmin päivä, että voi oli todella sulaa. Voi miettiä, että kummin on parempi, leipominen kylmästä vai lämpimästä taikinasta. No, onnistuivat ne näinkin, vaikka taikina murenikin helposti. Kuorrutteessa olisi voinut olla vielä mustempaa kahvia, niin olisi tullut enemmän väriä ja makua. Ehkä seuraavaksi kokeilen jotain elintarvikeväriä, mutta ainakin kuorrutekokeilut jatkuvat myös tulevaisuudessa.

Mokkapikkuleivät

200 g huoneenlämpöistä voita
1 3/4 dl sokeria (3/4 dl kookossokeria)
1 keltuainen
ripaus vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
50 g manteleita rouhittuna
70 g valkosuklaata

Mokkakuorrute

noin 1 dl tomusokeria
1 rkl vahvaa kahvia
pinnalle strösseleitä, kookoshiutaleita, pähkinärouhetta tms.


Sekoita voi, sokerit ja keltuainen monitoimikoneella. Lisää jauhot, leivinjauhe, mantelit ja suklaa ja sekoita tasaiseksi. Leivo haluamasi muotoisia pikkuleipiä ja asettele ne pellille leivinpaperin päälle. Jäähdytä pikkuleipiä pelleillä 30 minuuttia. Paista pikkuleivät 200 asteessa noin 10 minuuttia. Jäähdytä pikkuleivät ja valmista kuorrute. Sekoita kahvia tomusokeriin pikkuhiljaa, kunnes seos on jäykähköä mutta levittyvää. Kuorruta ja koristele pikkuleivät ja anna kuorrutteen jähmettyä jonkun aikaa ennen tarjoilua.

Mokkakuorrutteiset pikkuleivät


2 kommenttia:

  1. Uskoisin näiden olevan täydellisesti sellaisia, mitä tyttäreni aikoi leipoa! Hän oli inspiroitunut prinsessakekseistä, mutta aikoi valmistaa samantapaisia itse! Voisi päästää joskus meidän prinsessamme yhdessä vispilöiden ääreen!Halauksin, M.

    VastaaPoista
  2. Itse tehdyt prinsessakeksit kuulostavat kyllä kivalta idealta :) Varmasti tulisi iloista huisketta keittiöön meidän neitien toimesta. Pistetään idea korvan taakse ;) <3

    VastaaPoista