sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Mustaherukkainen jogurttikakku


Tein viime vuonna yhden version suklaisesta mustaherukkajuustokakusta. Muokkasin ideaa päässäni ja päädyin tekemään tyttäreni ja minun yhteisiin synttärijuhliin jogurttisen kakun, koska paikalle oli tulossa myös tuorejuustoa välttäviä naisia. Halusin kakkuun korkeat suklaiset reunat. Ainakin vieraat kovasti kehuivat kakkua ja kyllä pidin siitä myös itse. Mielestäni mustaherukan kirpeys, täytteen pehmeys ja suklaan vahva maku sopivat hyvin yhteen. Pyrin pehmeään lopputulokseen, koska mielestäni liivatteella kovaksi ja kiinteiksi hyydytetyt kakut ovat vähän ikäviä. Jos tuntuu, että täytteestä tulee liian löysää, kannattaa liivatteiden määrää lisätä vaikka kahdella. Täyteenä oleva mustaherukkahilloke oli tällä kertaa hieman vetisempää kuin testikerroilla, joten kakku pääsi vähän "vuotamaan". Toisaalta hilloke valui mukavasti kakun sisältä. Nämä ovat tietenkin makuasioita, millainen hyydytetyn kakun pitäisi olla. Tein kakun isoon 26 cm halkaisijan vuokaan. Lisäksi tein yhden pienemmän ja kaikki meni. Onneksi mieheni pelasti minulle yhden siivun illalla nautittavaksi. Tässä resepti:

Mustaherukkahilloke:
kaksi pussia pakastemustaherukoita
0,5 dl hunajaa
vaniljasokeria
(hillosokeria tai liivatetta)

Pohja ja reunat:
300 g suklaakeksejä
100 g voita
2 rkl kaakaojautetta

Täyte:
300 g turkkilaista jogurttia
purkki flora vispiä tai kuohukermaa
1-2 rkl limoncelloa
1 rkl sokeria
tilkka kuumaa sitruunan mehua
4 liivatelehteä

Pinnalle suklaarouhetta.

Mustaherukkahilloke keitellään hunajasta ja mustaherukoista. Keitin noin 10 minuuttia. Hillokkseen voi lisätä vähän hillosokeria tai liivatetta, jos se tuntuu liian vetiseltä. Jäähdytä hilloke.

Pohjan keksit murskataan ja sekaan lisätään kaakaojauhe. Tämä koska en löytänyt mielestäni tarpeeksi suklaisia keksejä. Vuoraa keksiseoksella pohjasta leivinpaperilla vuorattu vuoka. Anna kovettua jääkaapissa.

Vatkaa kerma ja sekoita joukkoon jogurtti, likööri ja sokeri. Liota liivatteet ja lisää kuumaan sitruunan mehuun. Sekoita liivatteet hyvin vaahtoon.

Laita puolet vaahdosta vuokaan ja päälle mustaherukkahilloke. Lisää loput vaahdosta. Anna jähmettyä kaapissa muutama tunti tai seuraavaan päivään.

keskiviikko 23. toukokuuta 2012

Pitaleivät halloumi-munakoisotäytteellä

 
Kun hampurilaissämpylätkin pitää nykyään vääntää itse, niin päätin, että meidän perheen peruskesäruoka eli täytetyt pitaleivät saavat tästä lähtien (ainakin ei niin kiireisinä päivinä) kohota ja paistua omassa keittiössä. Yllä olevasta kuvasta siis lähdettiin ja alla olevaan päädyttiin. Mielestäni lopputulos oli hyvinkin onnistunut. Tein taikinan edellisenä iltana, koska rieskan teosta oppineena ajattelin, että kylmä taikina kohoaa kivasti kuumassa uunissa.


Hieman jännitin, että miten onnistun saamaan leivät oikean paksuiksiksi, että ne paisuisivat keskeltä pulleiksi. Suurin osa onnistui. Liian ohueksi leipiä ei saa kaulia, muuten tulee pitsapohjia pitaleipien sijaan. Tai sitten en vielä ole tarpeeksi harjaantunut pitaleipien leipoja. Vaikka leivät olivatkin tosi suloisia ja omia tuotoksiaan usein tykkäisi jonkun aikaa ihastella, noon pitihän ne päästä täyttämään. Alla lopullinen versio halloumilla ja paistetulla munakoisolla ryyditettynä. Ja nam, olivat muuten tosi hyviä! Kuvan alla vielä respeti suurin piirtein.


Pitaleivät (isoja n. 6 ja pieniä n. 8):

2,5 dl vettä
15 g tuorehiivaa
1,5 dl täysjyvävehnäjauhoja
n. 4 dl vehnäjauhoja
rkl öljyä
suolaa

Hiiva sekoitetaan kädenlämpöiseen veteen ja jauhot alustetaan taikinaan. Vaivaillaan joku 10 minuuttia. Pintaan sipaisin oliiviöljyä kuivumisen välttämiseksi. Taikinaa lepuutetaan noin 10-12 tuntia jääkaapissa. Taikina otetaan joksikin aikaa hieman lämpenemään huoneenlämpöön, jotta taikinaa olisi helpompi käsitellä. Kuumassa 250 asteen uunissa paistetaan alle 1 cm paksuisiksi kaulitut leivät. Tein leivistä aika pieniä halkaisijaltaan n. 10-12 cm. Pyörittelin ensin pallonmuotoisiksi ennen kaulimista.Leipiä kohotetaan jonkun aikaa, itse kohotin ehkä 5-10 minuuttia. Paistoin alatasolla, kun useassa netistä löytämässäni ohjeessa näin sanottiin. Onnistuivat hyvin. Paistoaika oli noin 8 minuuttia.

Pitaleipien täyte:

iso munakoiso
oliiviöljyä
Ras el hanout-mausteseosta
sitruunaa
jogurttia
tuoretta tai kuivattua minttua
valkosipulia
halloumijuustoa
salaattia (tässä jääsalaatti ja rucola)
kurkkua
tomaattia
sipulia
paprikaa

Paistoin munakoisosiivut runsaassa oliiviöljyssä ja maustoin paiston yhteydessä Ras el hanout-mausteseoksella. Päälle puristin heti paistamisen jälkeen sitruunan mehua. Kastikkeen tein yksinkertaisesti jogurtista ja kuivatusta mintusta. Laitoin myös hieman valkosipulia joukkoon. Halloumit paistoin lopuksi kuuamlla pannulla ja täytin pitaleivät munakoison, juuston ja kastikkeen lisäksi kasviksilla. Hummus kävisi tähän hyvin tai munakoisopihvien kanssa tahini sellaisenaan. Sitruuna on mielestäni ehdoton munakoison kaveri.

sunnuntai 13. toukokuuta 2012

Mama's passion cake



Tämän kakun tein itselleni äitienpäiväkakuksi - siitä kakun nimi. Jos pohja on jo valmiina, kuten minulla, ei kakun kasaamiseen mene kuin muutama minuutti ja juuri ja juuri sen verran viitsii ainakin tämä äiti nähdä vaivaa suloisten suupalojen eteen omana juhlapäivänään. Kuvassa kakku on vain kaksikerroksisena, koska kevään juhlista minulla oli valmiina pakkasessa puolet ohjeen mantelikääretortusta. Tämän kokoinen kakku on oikein sopiva meidän kolmen hengen perheelle. Täyteohje on mitoitettu niin, että pohja käytetään kokonaan ja tehdään kolmen kerroksen kakku. Pohja on muuten gluteeniton, vaikka en sitä tarkoituksella olekaan sellaiseksi tehnyt. Jääkaapista löytyi myös jämät passionhedelmähillosta, ja mangososetta on ainakin meidän perheessä aina joko jääkaapissa tai muuten kaapissa, joten niistä sainkin raikkaat keväiset maut täytteeseen. Koristeeksi murskasin muutaman marengin ja ripottelin päälle hopeapalloja. Kermavaahdon sijasta käytän usein flora vispiä, koska se vispaantuu nopeasti eikä vaahdosta tule niin rasvaisen makuista. Kostutuksen voi mielestäni jättää pois. Se saattaa vain tehdä kakusta tylsän ja tasapaksun makuisen.

Resepti:

Mantelikääretortun pohja:

4 luomumunaa
1 1/2 dl hienoa sokeria
1 1/2 dl mantelijauhetta
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Nostele kuivat aineet vaahtoon. Levitä uunipellille ja paista noin 7-8 minuuttia 200 asteessa. Kumoa valmis torttu sokeroidulle toiselle leivinpaperille. Anna jäähtyä hetki ja poista leivinpaperi.

Täyte:

1 purkki floravispiä/kuohukermaa
2 tl sokeria
1/2 dl maustamatonta jogurttia mielellään turkkilaista
1/2 dl mangososetta (mielellään 100% mangoa, esim. Bonne)
0,75 dl passionhilloa

koristeita mielen mukaan, esim. marenkia, värikuulia, nonparelleja, passionhedelmää tms.

Vatkaa kerma ja mausta pienellä määrällä sokeria. Lisää jogurtti ja sekoita mangosose raidoiksi. Leikkaa pohja joko neljään tai kolmeen yhtä suureen osaan (yksi osa täytyy tehdä kahdesta palasta) tai tee haluamasi muotoinen ja korkuinen kakku. Laita kahdesta palasta muodostuva pohja tarjoiluvadille alimmaiseksi ja levitä pintaankolmasosa hillosta sen pinnalle. Nostele kolmasosa vaahdosta kokkareina hillon päälle. Lisää toinen ja kolmas pohjakerros samalla tavalla. Koristele haluamallasi tavalla.

Jos kakkupohjaa jää yli, voit pakastaa sen ja tehdä siitä myöhemmin esimerkiksi pieniä leivoksia yllätysvieraille.

lauantai 5. toukokuuta 2012

Piparjuurella maustettu lohi-fenkolipaistos

Kun pitää saada ruokaa iso satsi eikä jaksa liiemmin käristellä mitään pannulla, laitan usein hyvinkin perinteistä lohilaatikkoa. Meidän perheessä pelkkä peruna-sipulisekoitus tuntuu kuitenkin vähän tylsältä, joten olen heittänyt mukaan yleensä myös kokonaisen fenkolin tai pienen määrän fenkolin siemeniä. Fenkoli antaa lohipaistokseen sopivaa lakritsaista makua ja vähentää perunoiden määrää. Tässä versiossa lisäsin vielä kaapissa käyttöä odottanutt  piparjuurta raasteena. Siitä sain mukavaa raikkautta muuten usein raskaalta tuntuvaan vuokaruokaan. Rasvan määrää voi helposti säädellä nesteen koostumuksella. Yleensä laitan purkillisen kuohukermaa ja noin desilitran tölkin huuhteluvettä päälle. Jos nestemäärä ei tunnu riittävältä, niin sitä voi aina hieman lisätä. Pieni määrä porkkanoita tuo mukavaa makeutta, ja lohet lisään vasta juuresten kypsyttyä, jotta lohen maku pääsisi meheväksi paistettuna oikeuksiinsa. En yleensä noudata mitään tarkkoja määriä juuresten kanssa, vaan laitan perunaa ja porkkanaa vuoan koon mukaan.


Tässä resepti suurin piirtein:

n. 800 g perunoita
1-2 porkkanaa
1 fenkoli tai hieman fenkolin siemeniä
1 sipuli
(1 valkosipulinkynsi)
1-2 rkl raastettua piparjuurta tai valmista tahnaa oman maun mukaan
1 rkl öljyä
purkki kermaa + puoli purkkia huuhteluvettä
mustapippuria
suolaa
pieni ripaus valkopippuria
tilliä
400-600g lohta kuutioina

Kuori ja paloittele perunat ja porkkanat sekä fenkoli. Hienonna sipulit. Kuori ja raasta piparjuuri. Levitä vuokaan öljy. Lisää kasvikset ja mausteet. Lisää kerma ja vesi ja laita 175 asteiseen uuniin noin 45 minuutiksi. Poista lohifileestä nahka ja ruodot. Kuutioi sopiviksi paloiksi. Kun perunat ovat kysyneet, lisää kala ja sekoita varovasti. Anna kysyä noin 5-10 minuuttia. Lohen ei tarvitse olla kauttaaltaan kypsää. Nauti etikkapunajuurien ja raikkaan salaatin kera.