lauantai 22. kesäkuuta 2013

Kardemummalla maustetut raparperi-valkosuklaakuppikakut


Raparperi-valkosuklaakuppikakut valkosuklaakuorrutteella

Vielä on juhannusta jäljellä, vielä riittää kauniita päiviä... Onpa kyllä tänä vuonna hellitty aurinkoisilla ja lämpimillä päivillä alkukesästä. Näin kun jatkuu elokuuhun asti, niin sitähän aivan unohtaa, että joskus on vielä talvi. Raparperi on nyt aidosti kauden herkku, mutta kannattaa muistaa myös se tuleva talvi ja pakastaa ainakin hieman raparperipaloja talvipäivän leivontahetkeä varten. Talvipakkasella voi nopeasti keitellä kesäisen hillokkeen vaikka jäätelön kaveriksi mansikoista, raparperista ja vaniljasta tai sitten käyttää raparperit muffinsseissa tai kakussa. Hilloke sopii hyvin myös vaikka mascarponen kanssa kerrosjälkkäriin, josta löytyy ohje tästä blogista.

Taannoin ystävällinen työkaveri kantoi kassikaupalla raparperin varsia työmaalle, koska ei halunnut hyvän raaka-aineen mätänevän pihaansa. Noukin tietenkin itsekin muutaman varren matkaan ja käytin niitä näihin valkosukaisiin raparperikuppikakkuihin. Jostain syystä palaan joka kesä kardemumman ja raparperin yhdistelmään. En tiedä miksi, mutta jotenkin ne sopivat minusta hyvin yhteen. Käytin näissä kuppikakuissa hauskoja syötäviä vohvelimuffinivuokia. Pienelle neidille eivät vohvelivuoat maistuneet, mutta minusta ne olivat ihan hyviä, vaikkakin hieman mauttomia. Ulkonäkö on kuitenkin kohdallaan ja söpö vaaleanpunainen sopi hyvin strösselien värimaailmaan. Kannattaa mielestäni kokeilla. Kuorrutteeseen laitoin myös valkosuklaata, jonka sekoitin tuorejuustoon. Näihin muffinsseihin kävisi mielestäni myös tomusokerikuorrute.

Pienensin tuohon alle kirjaamaani ohjeeseen hieman taikinan määrää, koska kolmella munalla minulla jäi taikinaa vielä yli yhteen pieneen kakkuun. Ehkä taikinaa olisi voinut laittaa vuokiin vielä enemmän, mutta mielestäni kuppikakuista tuli näinkin tarpeeksi suuria.

Raparperi-valkosuklaakuppikakut (12 kpl)

Taikina:
2 munaa
1 1/2 dl sokeria (sekaisin tavallista ja muscovadosokeria)
1 tl vaniljasokeria
50 g voita
0,5 dl maitoa, ranskankermaa tai turkkilaista jogurttia
2 1/2 dl vehnäjauhoja
100 g valkosuklaata rouhittuna
1/2 tl kardemummaa
3 dl pilkottua raparperia

Kuorrute:
100 g valkosuklaata
100 g maustamatonta tuorejuustoa

Koristeeksi strosseleitä

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vuoraa muffinivuoat paperivuoilla tai voitele ne hyvin. Rouhi valkosuklaa ja pilko raparperin varret. Vatkaa kananmunat ja sokerit vaahdoksi. Sulata voi, lisää siihen maito tai ranskankerma ja vatkaa munaseokseen. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää seokseen. Kääntele raparperit ja valkosuklaa varovasti taikinaan. Paista kuppikakkuja 12-15 minuuttia. Anna jäähtyä. Valmista kuorrute. Sulata suklaa, notkista tuorejuusto ja sekoita sula suklaa tuorejuustoon. Kuorruta kuppikakut ja koristele esimerkiksi strösseleillä.


sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Korianterilla maustetut avocado-katkarapukolmioleivät

Avocado-katkistäytteiset kolmioleivät
Laitanpa tänne vähän tämän kevään tarjoiluja. Tänään oltiin pienen neidon tarhakaverin synttäreillä ja muistin, että meidänkin juhlista oli vielä raportoimatta tänne herkkuja. Tein pikkusuolaisiksi kahdenlaisia kolmioleipiä: kurkkuleipiä tuorejuustolla ja näitä avocado-katkaraputäytteisiä kolmioleipiä. Molemmat kyllä maistuivat. Tykkään kolmioleivistä. Ne ovat kivaa ja myös perinteistä syötävää teen kanssa nautittavaksi. Ainoa huono puoli on, että jos leipiä ei jaa neljään osaan, täytyy kuoria leikata irti. Silloin jää paljon kuoripaloja, joille pitää keksiä käyttöä. Yleensä olen tehnyt ainakin osasta krutonkeja. Kuoria voi käyttää myös korppujauhojen sijaan kuivattuina. Moni varmaan tietää paljon myös muita käyttökohteita. Näitä kolmioleipiä syö pikkusuolaisena teekutsuilla tai vaikka kesäpiknikillä, kunhan pitää huolen kymäketjun katkeamattomuudesta.

Avocado-katkaraputäytteiset kolmioleivät

pieni paketti paahtoleipää tai puolet isosta
n. 100 g katkarapuja
1 avokado
1/2 paprika
125 g ranskankermaa
nippu korianteria
1/2 lime
pieni ripaus suolaa
mustapippuria
tuoretta tai kuivattua chiliä tai cayennepippuria, jos haluaa

Leikkaa leipäpaloista kuoret pois mahdollisimman ohuelti. Sulata katkaravut ja purista niiden päälle limen mehua. Sekoita raskankermaan loput limen mehut, ripaus suolaa ja mustapippuri. Silppua korianteri ja kuutioi parika ja avocado pieniksi kuutioiksi, jotka mahdtuvat hyvin leipien väliin. Sekoita keskenään katkaravut, paprika, korianteri ja chili. Voitele leivät ranskankermalla ja laita joka toisen leivän päälle katkarapuseosta. Paina päälle toinen leipä ja leikkaa puoliksi. Tarjoile heti tai säilö tiiviiseen rasiaan, jotta leivät eivät kuivu pinnasta.


tiistai 11. kesäkuuta 2013

Mokkakuorrutetut pikkuleivät


Pikkuleivät kahvikuorrutuksella ja pienen neidin koristein
Glorian ruoka ja viinissä oli keväällä donitsireseptejä. Siellä oli myös resepti donitsinmuotoisille pikkuleiville. Mua ei niin se muotokieli viehättänyt, mut oon jo jonkin aikaa miettiny erilaisten kuorrutteiden kokeilua. Viime vuonna laitoin tännekin maapähkinäblondiereseptin, jossa on ihanan makea ja toffeinen kuorrute. Sen jälkeen erilaiset kuorrutteet on olleet mielessä.

Kahvikuorrutus on mokkapaloista kaikille suomalaisille tuttu. Itse en niin kahvin mausta välitä ja harvoin laitan kahvia leivonnaisiini. Nyt päätin sitten tehdä poikkeuksen ja kokeilla kahvikuorrutetta pikkuleipiin. Sai pikkuneitokin hieman puuhaa koristelusta ja sain minä taas leivontaseuraa. Pikkuleipien ohjeen otin myös GRV:stä, mutta muunsin ohjetta lisäämällä siihen hieman leivinjauhetta, manteleita ja valkosuklaata. Osan sokerista korvasin kookossokerilla, koska ostin sitä taannoin ja en voinut vastustaa kokeilemista. Voi olla, että vähän simppelimpikin yhdistelmä olisi ollut ihan hyvä, esimerkiksi valkosuklaan voi hyvin jättää pois. Mut ainakin näissä pikkuleivissä riittää makukerroksia.

Ohjeessa neuvottiin sekoittamaan kaikki aineet ja leipomaan heti taikinasta pikkuleipiä. Pikkuleivät viilennettiin vasta leipomisen jälkeen, ja päästiin ensimmäistä kertaa kokeilemaan alakerran uutta kylmäkellaria. Jäähdytin kyllä taikinaa ihan hetken ennen leipomista, koska oli niin lämmin päivä, että voi oli todella sulaa. Voi miettiä, että kummin on parempi, leipominen kylmästä vai lämpimästä taikinasta. No, onnistuivat ne näinkin, vaikka taikina murenikin helposti. Kuorrutteessa olisi voinut olla vielä mustempaa kahvia, niin olisi tullut enemmän väriä ja makua. Ehkä seuraavaksi kokeilen jotain elintarvikeväriä, mutta ainakin kuorrutekokeilut jatkuvat myös tulevaisuudessa.

Mokkapikkuleivät

200 g huoneenlämpöistä voita
1 3/4 dl sokeria (3/4 dl kookossokeria)
1 keltuainen
ripaus vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
50 g manteleita rouhittuna
70 g valkosuklaata

Mokkakuorrute

noin 1 dl tomusokeria
1 rkl vahvaa kahvia
pinnalle strösseleitä, kookoshiutaleita, pähkinärouhetta tms.


Sekoita voi, sokerit ja keltuainen monitoimikoneella. Lisää jauhot, leivinjauhe, mantelit ja suklaa ja sekoita tasaiseksi. Leivo haluamasi muotoisia pikkuleipiä ja asettele ne pellille leivinpaperin päälle. Jäähdytä pikkuleipiä pelleillä 30 minuuttia. Paista pikkuleivät 200 asteessa noin 10 minuuttia. Jäähdytä pikkuleivät ja valmista kuorrute. Sekoita kahvia tomusokeriin pikkuhiljaa, kunnes seos on jäykähköä mutta levittyvää. Kuorruta ja koristele pikkuleivät ja anna kuorrutteen jähmettyä jonkun aikaa ennen tarjoilua.

Mokkakuorrutteiset pikkuleivät


tiistai 4. kesäkuuta 2013

Puolukka-kookospeltipulla


Puolukka-kookospeltipulla

Nyt alkaa olla todella viimeiset hetket käyttää kaikki viime kesän sadon marjat ja muut herkut ennen kuin uudet mansikat, mustikat ja muut ihanuudet taas täyttävät pakastimet. Meiltä löytyi kaapista vielä puolukoita ja päätin sitten kokeilla peltipullan tekoa. Musta on kyllä kehkeytymässä oikea pullaleipuri, vaikka olen niin kovasti vannonut, ettei meillä pullat paistu. Näin ne tuulet muuttuu. Sen verran olen kuitenkin pitänyt pintani, että korvapuustien leivontaan en ole lähtenyt

Puolukoiden lisäksi laitoin täytteeseen voita, ruokosokeria, muscovadosokeria ja kookoshiutaleita. Yhdistelmä oli herkullinen. Peltipullassa on hauskaa, että pullat saavat rauhassa paisua yhteen kohoamisvaiheessa ja pelliltä löytyy varmasti juuri sopivan paistuneita kohtia jokaiseen makuun (varsinkin kun pullan paistaa meidän epätasaisesti lämpiävässä Helkamassa). Puoliso on erityisen tarkka pullan kypsyyden suhteen ja pitääkin kunnolla raa'aksi jätetystä pullasta. Siksi paistoin tätä pellillistä vain 20 minuuttia. Oikea paistoaika on 30 minuutin luokkaa 175 asteessa ja 200 asteessa vähän vähemmän.

Puolukka-kookospeltipulla

3 dl maitoa
2 tl kardemummaa
30g hiivaa
1 1/2 dl soketia
ripaus suolaa
100g pehmeää voita
1 muna
n. 8 dl vehnäjauhoja

Täytteeseen:

1/2 dl muscovadosokeira
1/2 dl ruokosokeria
150 g pehmeää voita
3/4 dl kookoshiutaleita
1 dl puolukoita hieman survottuna

Kananmunaa voiteluun

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi kattilassa kardemumman kanssa. Murenna kulhoon hiiva ja lisää maito. Lisää sekoittaen sokeri, voi ja kananmuna. Lisää jauhot vähän kerrallaan koko ajan vaivaten ja vaivaa taikinaa 10 minuuttia. Lisää suola ja vaivaa vielä 5 minuuttia, kunnes taikina on kimmoisaa. Kohota taikina kaksinkertaiseksi noin 45 minuuttia.

Sekoita sokerit, voi ja kookoshiutaleet pehmeäksi seokseksi. Kumoa taikina pöydälle ja muotoile se isoksi palloksi. Anna taikinan vetäytyä hetki, jotta sitä on helpompi kaulita. Kauli taikina noin sentin paksuiseksi levyksi. Levitä kookosseos levyn päälle ja puolukat kookosseoksen päälle. Rullaa levy rullaksi ja leikkaa siitä noin 15 palaa. Voitele esim. 20x30 cm uunipelti, asettele pullapalat pellille ja paina paloja hieman keskeltä. Jos paloja jää yli, ne voi paistaa muffinivuoassa. Anna pullan kohota huoneenlämmössä kaksinkertaiseksi eli noin tunnin ajan.

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele pulla kananmunalla ja ripottele pintaan muscovadosokeria. Paista pullaa uunin keskitasossa noin 25-30 minuuttia, kunnes pulla on kauttaaltaan kypsä muttei liian tumma.
Peltipulla kohoamassa