torstai 25. lokakuuta 2012

Winnie the Pooh's honey biscuits


Kultaiset hunajaiset
Pikkuleipäreseptien kokeilu sai tänään jatkoa hunajaisten pinjansiemenpikkuleipien muodossa. Nimesin leipomukseni kuuluisan nallen mukaan. Hunajasta tulee aina mieleen Nalle Puh, tuo ihana pullea hyväsydäminen nalle. Ihan pienenä leikittiin veljen kanssa Nalle Puhia hoitotädin luona. Veljeni oli tietenkin itseoikeutetusti Nalle Puh, hoitotädin tyttö Nasu ja hoitotäti puolestaan Ihaa. Olisinko itse ollut Ruu. Luulen,  et moni tuntee itsensä useinkin Ihaaksi. Muistaakseni hoitotäti ei tästä roolista ollut kuitenkaan kovin otettu. Mielestäni hänessä oli paljonkin Tikrua ja Kengua. Luulen, et kovinkaan moni ei haluaisi identifioitua Kaniin, vaikka moni varmasti omalta työpaikaltaan tunnistaakin Kani-ihmisiä.

Nalle Puh myös tuumaa hunajasta, että oikeastaan itse hunajan syömistä parempi hetki on juuri ennen syömisen aloittamista. Siinä hetkessä on kyllä oma kutkutuksensa. Jos ajattelee vaikka Creme Bruleeta ja sitä hetkeä kun pitää lusikkaa kädessään ja seuraavaksi pääsee rapsauttamaan sen ihanan karamellikuoren rikki ja sujahtamaan samettiseen unelmaan. Vesi nousee kielelle ja tietää suupielet kääntyvät ylöspäin. Se on sitä samaa tunnetta kuin hetki ennen kauan odotettua elokuvan ensi-iltaa tai vanhan hyvän ystävän tapaamista pitkästä aikaa. Se hetki juuri ennen. Niillä on todellista keräilyarvoa.

Muistaakseni Glorian viime vuoden joulunumerossa oli pinjansiemenpipariresepti. Tämä ohje ei ole kuitenkaan sieltä vaan muunnos Koti ja keittiö -lehden Parhaat leivonnaiset -kirjasta. Siellä ohje on nimellä Hunaja-saksanpähkinäkeksit.  Minulla on myös ihan oikea Nalle Puhin keittokirja, ja totta kai sieltäkin löytyy hunajakeksien ohje, joihin tulee Koti ja keittiö -lehden reseptin tavoin saksanpähkinöitä. Kuitenkin halusin itsekin päästä maistamaan näitä keksejä ja päätin aluksi käyttää mantelirouhetta. Sitten muistin Glorian pipariohjeen ja vaihdoin suunnitelmaa. Mielestäni lopputulos toimii pinjansiemenillä ja on ihanan makea. Kultainen hunaja tuo kesän myös syyspäiviin, vaikka tänään saakin nauttia ihan oikeasta auringon hunajaisesta paisteesta.

Loppuun vielä tämän kertaisiin leipomuksiin sopiva lainaus Nalle Puhin keittokirjasta:

Heti ensimmäiseksi
Puh meni kaapille katsomaan,
sattuisiko hänellä
olemaan vielä pienehköä
hunajapurkkia. Hänellä
oli ja hän otti sen esiin.

Nalle Puhin hunajaiset pinjansiemenkeksit

125 g huoneenlämpöistä voita
1 1/2 dl hienoa sokeria
1 rkl siirappia
1 huoneenlämpöinen muna
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1 luomuappelsiinin raastettu kuori
3/4 tl jauhettua korianteria
1/4 tl suolaa
1/4 tl leivinjauhetta (tätä ei ollut ohjeessa, eikä tätä varmaan tarvitsisi)

Väliin ja pinnalle:
noin 40 g rouhittuja pinjansiemeniä, saksanpähkinöitä ja manteleita
noin 3 rkl hunajaa
noin 1 rkl täysruokosokeria
noin 1 rkl hienoa sokeria

Ota ainekset huoneen lämpöön hyvissä ajoin. Vaahdota voi ja sokerit. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa muna hyvin rasva-sokerivaahtoon. Lisää kuivat aineet ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Laita jääkaappiin tai kylmällä ilmalla ulos viilentymään noin puoleksi tunniksi. Kuumenna uuni 200 asteiseksi. Kauli taikina noin 1 cm paksuiseksi levyksi. Ripottele päälle 3/4 siemenistä, hunajasta, sokerista ja kaikki ruokosokeri. Rullaa rullaksi ja leikkaa noin 1,5 cm paloiksi. Asettele pellille tarpeeksi kauaksi toisistaan. Ohjeessa sanottiin, että taikinasta tulee 16-20 keksiä, mutta minulla niitä tuli noin 25 kpl. Riippuu tietenkin rullan pituudesta ja paksuudesta kuinka monta keksiä saa leivottua. Laita jokaisen keksin päälle hieman hunajaa. Meillä on ketsuppipurkin tyyppinen hunajapurkki, josta oli hyvä rutistaa pienet töräykset jokaisen keksin päälle. Ripottele pinnalle loput siemet ja sokeri. Paista kullankeltaisiksi noin 10 minuuttia.

Taikinalevy ja täytteet
Paistovalmiit pikkuleivät

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti